Citi: Κρίσιμες για το μέλλον του Ολαφ Σολτς οι εκλογές στο Βρανδεμβούργο

Γιατί οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στο γερμανικό κρατίδιο αποτελούν πρόκληση για τον καγκελάριο. Οι κομματικές ισορροπίες. Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Citi: Κρίσιμες για το μέλλον του Ολαφ Σολτς οι εκλογές στο Βρανδεμβούργο

Η Citi επισημαίνει τη σημαντικότητα των εκλογών στο Βρανδεμβούργο την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου. «Οι ψηφοφόροι του μικρού ανατολικού κρατιδίου που περιβάλλει (αλλά δεν περιλαμβάνει) το Βερολίνο, με 2,6 εκατομμύρια κατοίκους, και αντιπροσωπεύει το 2% του γερμανικού ΑΕΠ, θα πραγματοποιήσει περιφερειακές εκλογές. Το κρατίδιο αποτελεί παραδοσιακή καρδιά του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Όλοι οι περιφερειακοί πρωθυπουργοί από την επανένωση το 1990 προέρχονται από το SPD, οπότε οι εκλογές αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μεγαλύτερο κόμμα του εθνικού συνασπισμού της Γερμανίας», εκτιμά ο αμερικανικός οίκος.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν αλλάξει απότομα μετά τις περιφερειακές εκλογές στη Σαξονία και τη Θουριγγία την 1η Σεπτεμβρίου και συμπυκνώνονται σε μια κούρσα στήθος με στήθος μεταξύ του SPD, το οποίο στην τελευταία δημοσκόπηση της FGW συγκεντρώνει πλέον 26%, και του ακροδεξιού AfD που συγκεντρώνει 29%. Το συντηρητικό CDU και το ακροαριστερό BSW θα διεκδικήσουν την τρίτη θέση με περίπου 15% το καθένα, ενώ οι Πράσινοι με 5% ενδέχεται να παραμείνουν επίσης στο κοινοβούλιο.

Οι εκλογές θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο

Οι εκλογές μπορεί να αποτελέσουν μια πρόκληση για τον Σολτς. Ένα κακό αποτέλεσμα για το SPD θα μπορούσε να προκαλέσει εκκλήσεις για παραίτηση του Όλαφ Σολτς, αμέσως από την καγκελαρία ή από υποψήφιος για τις επόμενες εκλογές.

Ο δημοφιλής υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD) έχει κατονομαστεί (για παράδειγμα από τον δήμαρχο του Μονάχου Ντίτερ Ράιτερ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF στις 17 Σεπτεμβρίου) ως πιθανός αντικαταστάτης.

Ο βασικός κίνδυνος για τον Σολτς είναι το συνέδριο του κόμματος στις 8-10 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ένα αποτέλεσμα στο Βρανδεμβούργο γύρω στο 25-30% θα μπορούσε να είναι καλοδεχούμενο. Επιπλέον, το SPD θα ηγηθεί σχεδόν σίγουρα της επόμενης κυβέρνησης, πιθανότατα σε συνασπισμό με το CDU και τους Πράσινους ή το BSW, παρόλο που ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Dietmar Woidke έχει δεσμευτεί να παραιτηθεί, αν το AfD έρθει πρώτο.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του κόμματος FDP (Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα) Λίντνερ υποσχέθηκε αποφάσεις μετά τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο. Οι φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν ποσοστά κάτω από το όριο του 5% σε όλες τις εθνικές δημοσκοπήσεις υψηλής συχνότητας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τρέχουσα στρατηγική της υλοποίησης πολιτικών όπως ο έλεγχος της μετανάστευσης και ένα πακέτο «κινήτρων» δεν αποδίδει. Μέχρι στιγμής, ο Λίντνερ δεν δείχνει σημάδια ότι πρόκειται να τερματίσει τον συνασπισμό, αλλά μπορεί να αλλάξει γνώμη ή να αναγκαστεί από το κόμμα του.

Στο CDU, ο Φρίντριχ Μερτς είναι σε αναμονή για τη θέση του καγκελάριου. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ο ηγέτης του CDU φαίνεται ότι θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για καγκελάριος τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρουν διάφορα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD (16 Σεπτεμβρίου).

Αυτό συμβαίνει αφού ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του Μερτς, ο πρωθυπουργός της NRW Χέντρικ Βουστ αποσύρθηκε από την κούρσα και τον υποστήριξε, αφήνοντας μόνο τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ στον ανταγωνισμό. Ωστόσο, ο Σόντερ προέρχεται από το μικρότερο αδελφό κόμμα CSU και τώρα πιθανότατα θα αγωνιστεί, καθώς οι περιφέρειες του CDU είναι πιθανό να ενωθούν γύρω από τον Μερτς.

«Αν ο συνασπισμός του SPD, του FDP και των Πρασίνων παραμείνει ενωμένος την επόμενη εβδομάδα, κάτι που αναμένουμε, πιθανώς θα συνεχιστεί μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία των εκλογών τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2025. Τα υπόλοιπα εμπόδια, όπως το συνέδριο των Πρασίνων (15-17 Νοεμβρίου), το συνέδριο του SPD (8-10 Δεκεμβρίου) και οι περιφερειακές εκλογές του Αμβούργου (2 Μαρτίου 2025), μπορεί να επηρεάσουν τις δημοσκοπήσεις και τους υποψηφίους, αλλά όχι πλέον την ημερομηνία των εκλογών, κατά την άποψή μας», καταλήγει η Citi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v