Καμπανάκι BIS: Επιρρεπές σε αστάθεια το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα

Τα διδάγματα από την κρίση των carry trades τον Αύγουστο, που ενεργοποιήθηκε από τη σύσφιξη στο γεν. Θολά δεδομένα στην αγορά συναλλαγματικών παραγώγων ενισχύουν πιθανούς κινδύνους, επισημαίνει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Καμπανάκι BIS: Επιρρεπές σε αστάθεια το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) προειδοποιεί ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι επιρρεπές σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια αστάθειας, σαν αυτό που μεταδόθηκε στις αγορές το καλοκαίρι, καθώς κατέρρευσε μια δημοφιλής στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου.

Ενώ οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αποσύρουν ρευστότητα, οι επενδυτές θα αναγκαστούν να μειώσουν τη μόχλευση και να επανεξετάσουν τις στρατηγικές κινδύνου, ανέφερε η BIS σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα. Τα carry trades, συναλλαγές με δανεισμό σε νομίσματα χαμηλών επιτοκίων για επενδύσεις υψηλότερων αποδόσεων, είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα πιθανών συνεπειών αυτής της μετάβασης.

«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Αυτή δεν είναι η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία αναταραχή στις αγορές», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Claudio Borio, επικεφαλής νομισματικού τομέα στην BIS. «Είναι μέρος της ευρύτερης εικόνας, με τα αναπόφευκτα συμπτώματα απόσυρσης που υφίστανται οι αγορές καθώς απομακρύνονται από την έκτακτη περίοδο των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και της άφθονης ρευστότητας».

Traders που είχαν δανειστεί κυρίως σε γεν και είχαν τοποθετήσει μετρητά σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης αναγκάστηκαν να χαλαρώσουν γρήγορα τις θέσεις τους, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια τον Ιούλιο. Οι βίαιες κινήσεις μεταδόθηκαν σε άλλα περιουσιακά στοιχεία και προκάλεσαν συναγερμό σχετικά με το πόση μόχλευση είχε δημιουργηθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η BIS δήλωσε πως επιδιώκει να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθεί τα carry trades, ώστε να έχει καλύτερη ανάγνωση των τρωτών σημείων της αγοράς. Οι πληροφορίες σχετικά με τα παράγωγα συναλλάγματος επί του παρόντος δεν διασαφηνίζουν τον συγκεκριμένο σκοπό κάθε συναλλαγής και η BIS συνεργάζεται με τις κεντρικές τράπεζες μέλη της ώστε να συλλέξει πρόσθετα δεδομένα, γράφει το Bloomberg.

Μέρος της τρέχουσας πρόκλησης είναι ότι οι επενδυτές χρησιμοποιούν συνήθως παράγωγα συναλλάγματος τόσο για κερδοσκοπικές συναλλαγές όσο και για αντιστάθμιση κινδύνου και διαχείριση ρευστότητας.

Καθώς το κίνητρο για συμμετοχή σε στρατηγικές carry trading παραμένει, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ανέφερε η BIS.

«Πρέπει να κόβει το μάτι μας τους πιθανούς κινδύνους που ανακύπτουν», δήλωσε ο Hyun Song Shin, οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής ερευνών στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v