Ακριβαίνει κι άλλο ο καφές, σε υψηλό 13 ετών η ποικιλία Arabica

Οι τιμές έχουν αυξηθεί 40% φέτος. Oι ελλείψεις της πιο φθηνής ποικιλίας robusta αυξάνουν τη ζήτηση για arabica, που προτιμούν οι εξειδικευμένες αλυσίδες. Η ξηρασία στη Βραζιλία απειλεί την παραγωγή.

Ακριβαίνει κι άλλο ο καφές, σε υψηλό 13 ετών η ποικιλία Arabica

Ακόμη πιο ακριβό θα γίνει ένα φλιτζάνι καφέ, καθώς οι συνεχείς διαταραχές του εφοδιασμού ωθούν το κόστος των κόκκων ποικιλίας υψηλής ποιότητας arabica στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα προθεσμιακά συμβόλαια αυξήθηκαν έως και 3,3% στα 2,6805 δολάρια ανά λίβρα στη Νέα Υόρκη, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40% φέτος, καθώς οι ελλείψεις των φθηνότερων κόκκων robusta αυξάνουν τη ζήτηση για την ποικιλία arabica, που προτιμούν οι εξειδικευμένες αλυσίδες.

Το ράλι του καφέ έχει επιταχυνθεί από τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στην κορυφαία παραγωγό Βραζιλία. Η χώρα ολοκληρώνει τη συγκομιδή 2024-25 και οι προοπτικές παραγωγής εξασθένησαν μετά τη ζέστη και την ξηρασία που έπληξαν τα χωράφια.

«Όλα έχουν να κάνουν με τον καιρό», δήλωσε ο Kona Haque, επικεφαλής έρευνας της ED&F Man, επισημαίνοντας τις συνθήκες στις κύριες περιοχές καλλιέργειας καφέ της Βραζιλίας και την έλλειψη βροχής που προβλέπεται για το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στις προοπτικές της επόμενης σεζόν ενώ το νοτιοαμερικανικό κράτος μαστίζεται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, απειλώντας με περαιτέρω ζημιές στις καλλιέργειες.

Οι τιμές της ποικιλίας robusta έχουν επίσης σημειώσει άνοδο εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, κάνοντας άλμα 3% σήμερα Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v