Συναγερμός σε ΗΠΑ, Βρετανία για πιθανή πυρηνική συνεργασία Ιράν-Ρωσίας

Ουάσιγκτον και Λονδίνο ανησυχούν ότι η Mόσχα δίνει στην Τεχεράνη πυρηνική τεχνολογία με αντάλλαγμα την παροχή βαλλιστικών πυραύλων.

Συναγερμός σε ΗΠΑ, Βρετανία για πιθανή πυρηνική συνεργασία Ιράν-Ρωσίας

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανησυχούν ότι η Ρωσία έχει μοιραστεί με το Ιράν απόρρητες πληροφορίες και τεχνολογία που θα μπορούσαν να φέρουν την Τεχεράνη πιο κοντά στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, με αντάλλαγμα την παροχή ιρανικών πυραύλων στη Μόσχα για τον πόλεμο με την Ουκρανία. 

Δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν στο Bloomberg ότι το Κρεμλίνο έχει εντείνει την πυρηνική συνεργασία με το Ιράν τους τελευταίους μήνες.

Το ζήτημα συζήτησαν αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον αμερικανοί και βρετανοί αξιωματούχοι, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg, στο πλαίσιο της συνάντησης του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

Περιέγραψαν την εξέλιξη ως ιδιαίτερα ανησυχητική.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν. Ο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αποτρέψουν μια πυρηνική κλιμάκωση από το Ιράν, ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου το Σάββατο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καταδίκασαν τις εξαγωγές ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν το Σάββατο. 

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, άφησε να εννοηθεί σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο ότι η Ρωσία ανταλλάσσει πυρηνική τεχνολογία με την Τεχεράνη, λέγοντας ότι η Μόσχα έχει λάβει φορτίο ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων Fath-360. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v