Το ΔΝΤ επιστρέφει στη Ρωσία και η Ευρώπη εξανίσταται

Η πρώτη επίσκεψη-εξέταση της ρωσικής οικονομίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί οργή και απογοήτευση σε πρωτεύουσες βαλτικών και σκανδιναβικών χωρών.

Το ΔΝΤ επιστρέφει στη Ρωσία και η Ευρώπη εξανίσταται

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα στείλει προσωπικό στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα για να επανεξετάσει τη ρωσική οικονομία για πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει οργή και απογοήτευση σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αξιωματούχοι του οργανισμού που εδρεύει στην Ουάσιγκτον θα ταξιδέψουν στη ρωσική πρωτεύουσα προτού δημοσιεύσουν αξιολόγηση της οικονομίας και παράσχουν συστάσεις για το πώς το Κρεμλίνο μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση των οικονομικών για να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η κλιματική κρίση.

Εννέα ευρωπαϊκές χώρες διαμαρτυρήθηκαν για τα σχέδια του ΔΝΤ, λέγοντας ότι θα έβλαπτε τη φήμη του η επανεκκίνηση του διαλόγου με μια χώρα που έχει εισβάλει σε άλλη.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το ΔΝΤ διέκοψε τις ετήσιες διαβουλεύσεις του με τη Ρωσία.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για τα σχέδια του ΔΝΤ», ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Ισλανδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Πολωνίας σε επιστολή τους προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Μόσχας, η ρωσική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της επέκτασης ήταν στον τομέα της μεταποίησης, όπου η παραγωγή των εργοστασίων αφιερώνεται ολοένα και περισσότερο στην πολεμική προσπάθεια.

Οι καταναλωτικές δαπάνες πιστεύεται ότι έχουν μειωθεί έως και 10%, αλλά υπάρχουν ελάχιστα αξιόπιστα στοιχεία προς αξιολόγηση. Το εμπόριο με πολλές χώρες επίσης γίνεται συγκαλυμμένα για την αποφυγή κυρώσεων, εμποδίζοντας τις προσπάθειες αξιολόγησης του ξένου εισοδήματος που έχει συσσωρεύσει η Μόσχα.

Ο Ρόμπιν Μπρουκς, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο ΔΝΤ είναι η διαφάνεια των δεδομένων, την οποία η Ρωσία σαφώς δεν ικανοποιεί πλέον σε πολλά μέτωπα.

«Η Ρωσία έχει σταματήσει να δημοσιεύει πολλά δεδομένα και υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το εάν είναι ακριβή όσα δεδομένα συνεχίζει να δημοσιεύει».

Ο Μπρουκς είπε ότι τα εμπορικά δεδομένα θα ήταν δύσκολο να εκτιμηθούν, καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας αποστέλλεται στο εξωτερικό με «σκοτεινό στόλο» για να αποφευχθούν οι διεθνείς κυρώσεις, γράφει ο Guardian.

Ανάλυση οικονομολόγων του Bloomberg δείχνει ότι, ενώ κρατικές επιδοτήσεις και επιδόματα έχουν προστατεύσει εγχώριες επιχειρήσεις και νοικοκυριά έναντι των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, εντούτοις η ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί στο υπόλοιπο του έτους.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον: «Το Ταμείο και όλα τα κράτη μέλη έχουν αμοιβαία υποχρέωση να διεξάγουν διαβουλεύσεις. Από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία ήταν εξαιρετικά άστατη. Τώρα που είναι πιο διευθετημένη, οι διαβουλεύσεις με τη Ρωσία επαναλαμβάνονται, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τόσο του Ταμείου όσο και του κράτους-μέλους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v