Ισπανία: Διεθνής διάσκεψη για την προώθηση αναγνώρισης της Παλαιστίνης

Αναζητείται σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διεθνή κοινότητα ώστε να εφαρμοστεί μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Ποιες ευρωπαϊκές και μουσουλμανικές χώρες συμμετέχουν.

Ισπανία: Διεθνής διάσκεψη για την προώθηση αναγνώρισης της Παλαιστίνης

Η Ισπανία, που φιλοξενεί σήμερα Παρασκευή μια συνάντηση υψηλού επιπέδου πολλών μουσουλμανικών και ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τους τρόπους τερματισμού του πολέμου στη Γάζα, ζητά σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διεθνή κοινότητα ώστε να εφαρμοστεί μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

«Συναντιόμαστε προκειμένου να κάνουμε άλλη μια ώθηση για το τέλος του πολέμου στη Γάζα, για μια διέξοδο από την ατελείωτη σπείρα βίας μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών… Το πώς είναι ξεκάθαρο. Η εφαρμογή της λύσης δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος», είπε στους δημοσιογράφους ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Παρόντες ήταν οι ομόλογοί του από τη Νορβηγία και τη Σλοβενία (κράτη που έχουν αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος), ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mοχάμεντ Μουσταφά και μέλη της Αραβο-Ισλαμικής Ομάδας Επαφής για τη Γάζα, που περιλαμβάνει την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Ιορδανία, την Ινδονησία, τη Νιγηρία και την Τουρκία.

Ο Αλμπάρες δήλωσε ότι υπάρχει «σαφής βούληση» μεταξύ των συμμετεχόντων «να προχωρήσουν από τα λόγια στις πράξεις και να κάνουν βήματα προς ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποτελεσματική εφαρμογή» μιας λύσης δύο κρατών, ξεκινώντας από την προσχώρηση της Παλαιστίνη στα Ηνωμένα Έθνη.

Το Ισραήλ δεν προσκλήθηκε επειδή δεν είναι μέρος της ομάδας επαφής, είπε ο Αλμπάρες, προσθέτοντας ωστόσο ότι «θα χαρούμε να δούμε το Ισραήλ σε οποιοδήποτε τραπέζι όπου θα συζητείται η ειρήνη και η λύση των δύο κρατών», μεταδίδουν οι Times of Israel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v