«Καρφιά» Ιταλίας κατά ΕΚΤ: Πολύ μικρή η μείωση επιτοκίων

Μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης είναι πολύ μικρή για να τονώσει την ανάπτυξη, τόνισε ο ιταλός ΥΠΕΞ, Αντόνιο Ταγιάνι.

«Καρφιά» Ιταλίας κατά ΕΚΤ: Πολύ μικρή η μείωση επιτοκίων

Δύο υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης άσκησαν κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, λέγοντας ότι η κίνηση δεν ήταν επαρκής και δείχνει έλλειψη τόλμης. 

Η ΕΚΤ μείωσε σήμερα το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5%. Σε αντίστοιχη μείωση είχε προχωρήσει και τον Ιούνιο. 

«Πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί» δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι σε δημοσιογράφους. «Μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης είναι πολύ μικρή για να τονώσει την ανάπτυξη. Μια τολμηρή κίνηση θα ήταν μια μείωση κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης» πρόσθεσε. 

Ο υπουργός Βιομηχανίας Αντόλφο Ούρσο ανάρτησε στο X ότι η «ΕΚΤ απογοήτευσε για μια ακόμα φορά, χρειαζόμαστε περισσότερη τόλμη».

Η Ιταλία, η οποία έχει το υψηλότερο κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη, θα κέρδιζε πολλά από μια μεγάλη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ταγιάνι απηύθυνε επίσης έκκληση για μεταρρύθμιση της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΚΤ. «Σήμερα η ΕΚΤ ενδιαφέρεται μόνο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά δεν αρκεί, χρειαζόμαστε μια κεντρική τράπεζα που μπορεί να διαχειριστεί το νόμισμα για να προωθήσει την ανάπτυξη» πρόσθεσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v