Βρετανία: Το δημόσιο χρέος θα τριπλασιαστεί τα επόμενα 50 χρόνια

Δημοσιονομικές προειδοποιήσεις από την εποπτική αρχή της χώρας. Γήρανση πληθυσμού, κλιματική κρίση και γεωπολιτικοί κίνδυνοι οι κύριες αιτίες.

Βρετανία: Το δημόσιο χρέος θα τριπλασιαστεί τα επόμενα 50 χρόνια

Το βουνό χρέους της Μεγάλης Βρετανίας θα τριπλασιαστεί ξεπερνώντας το 270% του εθνικού εισοδήματος τα επόμενα 50 χρόνια, λόγω πιέσεων από τη γήρανση του πληθυσμού, την κλιματική κρίση και τους κινδύνους για την ασφάλεια, προειδοποίησε η υπηρεσία επιτήρησης δημόσιων οικονομικών.

Σε έκθεση που παρουσιάζει τους κύριους κινδύνους για τους φόρους και τις κρατικές δαπάνες στο δεύτερο μισό του αιώνα, το Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού (OBR) ανέφερε ότι το μέγεθος του εθνικού χρέους έχει τριπλασιαστεί από την αλλαγή της χιλιετίας και θα τριπλασιαστεί ξανά έως το 2070, μεταδίδει ο Guardian.

Η έκθεση αναφέρει: «Τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση από τη γήρανση του πληθυσμού, την απογοητευτική οικονομική ανάπτυξη, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Εν μέσω αυτών των πιέσεων, πολλές κυβερνήσεις έχουν αγωνιστεί να οικοδομήσουν δημοσιονομική ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια των ολοένα και πιο σύντομων διαστημάτων μεταξύ παγκόσμιων κρίσεων. Στην πράξη, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση αυτής της σπείρας χρέους».

Η OBR, ωστόσο, επισημαίνει ότι οι υψηλότεροι φόροι φυσικών προσώπων που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις των Συντηρητικών και των Εργατικών θα περιορίσουν το μέγεθος του δανεισμού του δημόσιου τομέα τα επόμενα 50 χρόνια, μειώνοντας την εκτιμώμενη αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ από την περσινή πρόβλεψη 320%.

Οι πιο μέτριες αυξήσεις στο προσδόκιμο ζωής αναμένεται επίσης να μειώσουν το κόστος φροντίδας των ηλικιωμένων, σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις, ενώ μια απότομη μείωση του ποσοστού γονιμότητας θα μειώσει το κόστος για παροχή υπηρεσιών σε παιδιά.

Ωστόσο, σ' ένα σενάριο που περιλαμβάνει τον κίνδυνο περαιτέρω πανδημιών και την αποτυχία αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, το χρέος θα μπορούσε να επιταχυνθεί στο 385% του ΑΕΠ.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v