Σιτηρά: Σε υψηλό διμήνου οι τιμές μετά το χτύπημα στη Μαύρη Θάλασσα

Στο υψηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τον Ιούλιο τα futures στο χρηματιστήριο του Σικάγου, αφού η Ουκρανία ανέφερε ότι η Ρωσία χτύπησε πλοίο που μετέφερε σιτάρι.

Σιτηρά: Σε υψηλό διμήνου οι τιμές μετά το χτύπημα στη Μαύρη Θάλασσα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού εκτινάχθηκαν έως και 2,2% αφού η Ουκρανία είπε ότι η Ρωσία χτύπησε με πύραυλο πλοίο που μετέφερε σιτηρά.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε στο Telegram ότι πλοίο που μετέφερε σιτάρι στην Αίγυπτο χτυπήθηκε αμέσως μόλις έφυγε από τα ουκρανικά ύδατα. Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για το αν επλήγη εντός ρουμανικών χωρικών υδάτων ή όχι. Ναυτιλιακές πηγές σημειώνουν επίσης ότι το πλοίο βρίσκεται υπό ελληνική διαχείριση.

Οι τιμές των σιτηρών σκαρφάλωσαν στα υψηλά της συνεδρίασης, όταν ξανάρχισαν οι συναλλαγές στο Σικάγο, ενόψει και της μηνιαίας έκθεσης του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την προσφορά και ζήτηση, μεταδίδει το Bloomberg.

Με τη σύγκρουση στη Μαύρη Θάλασσα στο δεύτερο έτος της, οι αγορές σιτηρών δεν αντιδρούν συνήθως με την ίδια αστάθεια που παρατηρήθηκε κατά την αρχική έξαρση του 2022, όταν το σιτάρι σημείωσε άνοδο ρεκόρ. Ωστόσο, οι μικρότερες σοδειές στη Ρωσία αλλά και σε παραγωγούς όπως η Γαλλία έχουν στηρίξει τις τιμές, παρότι οι αγρότες ενίσχυσαν την παραγωγή από την έναρξη του πολέμου.

Το σιτάρι για παράδοση Δεκεμβρίου άγγιξε τα 5,9175 δολ. το μπουσέλ, στο υψηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τον Ιούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v