Τα δύο «κάστρα» που κρίνουν το μέλλον του Ντονμπάς

Η ασφυκτική πίεση των Ρώσων για προέλαση, προτού ο χειμώνας κάνει δύσκολες τις κινήσεις. Πού και γιατί εστιάζει τις προσπάθειες. Οι αμυντικές θέσεις των Ουκρανών.

Τα δύο «κάστρα» που κρίνουν το μέλλον του Ντονμπάς

Η Ρωσία ασκεί ασφυκτική πίεση στην αμυντική γραμμή της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας, προκαλώντας σκληρές μάχες για δύο πόλεις που αν καταλάβει, θα βρεθεί αγκαλιά με την επίτευξη του κύριου στρατιωτικού της στόχου.

Οι δυνάμεις της Μόσχας στοχεύουν το ουκρανικό κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης του Ποκρόβσκ και προσπαθούν να καταλάβουν το Τσάσιβ Γιάρ που βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο.

Η κατάληψη αυτών των δύο πόλεων θα βάλει τη Ρωσία σε θέση να μπορεί να καταλάβει το σύνολο του Ντόνετσκ, το οποίο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ανακηρύξει μέρος της Ρωσίας.

Η Ρωσία προχωρά σταθερά προς το Ποκρόβσκ, με τα στρατεύματά της λίγα μόλις μίλια έξω από την πόλη. Το Ποκρόβσκ είναι μεγαλύτερη πόλη από την Αβντιίβκα -που έπεσε πρόσφατα σε ρωσικά χέρια- και η Ουκρανία παλεύει για αυτήν παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις της είναι αριθμητικά λιγότερες και έχουν λιγότερο εξοπλισμό. 

Αυτό το καλοκαίρι, η Ρωσία και η Ουκρανία αφιέρωσαν τους πιο φρέσκους στρατιωτικούς τους πόρους στην κατάληψη κομματιών της επικράτειας η μία της άλλης, αντί να υπερασπιστούν τη δική τους. Η ώθηση της Ουκρανίας στο Κουρσκ στις 6 Αυγούστου αιφνιδίασε τη Ρωσία, ενισχύοντας το ηθικό της Ουκρανίας και δείχνοντας στους υποστηρικτές της στη Δύση ότι μπορεί ακόμα να μάχεται.

Στα κύρια πεδία των μαχών στα ανατολικά, όμως, η Ρωσία προελαύνει. Εκεί, η Ρωσία στοχεύει δύο βασικά κέρδη που θα έδιναν στις δυνάμεις της ένα σημαντικό πλεονέκτημα: το Ποκρόβσκ, ένα κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης για τις δυνάμεις της Ουκρανίας στα ανατολικά, και το Τσάσιβ Γιάρ. Έχει επίσης ανανεώσει τις επιθέσεις στις πόλεις Τόρετσκ και Βούλενταρ, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί κενά στις αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας.

Και οι δύο πλευρές μάχονται για να κερδίσουν το πάνω χέρι πριν από τον Νοέμβριο, όταν το κρύο και το χιόνι θα δυσκολέψουν τις κινήσεις και οι ΗΠΑ, ο σημαντικότερος υποστηρικτής της Ουκρανίας, θα διεξαγάγουν προεδρικές εκλογές.

Μεγάλη ώθηση της Ρωσίας

Η πιο επικίνδυνη προέλαση της Ρωσίας αυτό το καλοκαίρι ήταν στην πόλη Ποκρόβσκ, έναν κρίσιμο κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης για τις ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά.

Από τότε που η Ρωσία κατέλαβε τη βιομηχανική πόλη Αβντιίβκα τον Φεβρουάριο, οι δυνάμεις της έχουν μετακινηθεί μέσω χωριών προς τα δυτικά. Έχουν επιταχύνει την προέλασή τους τις τελευταίες εβδομάδες και τώρα απέχουν μόλις λίγα μίλια από το Ποκρόβσκ, μια πόλη που κάποτε φιλοξενούσε 80.000 ανθρώπους.

Τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή λένε ότι οι αμυντικές προσπάθειές τους παρεμποδίστηκαν από την έλλειψη οβίδων πυροβολικού και καλά εκπαιδευμένων στρατευμάτων. Ωστόσο, κάνουν τον στρατό της Ρωσίας να πληρώσει βαρύ τίμημα για την προέλασή του, που συχνά επιτυγχάνεται με την επανειλημμένη αποστολή μικρών ομάδων πεζικού με περιορισμένες πιθανότητες επιβίωσης, γράφει η WSJ.

Ο κόμβος εφοδιασμού της Ουκρανίας

Το Ποκρόβσκ είναι σημείο αναφοράς για τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας στα ανατολικά. Οι δρόμοι που το διασχίζουν και ο σιδηρόδρομος χρησιμεύουν ως κύρια οδός ανεφοδιασμού για τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Η απώλεια του Ποκρόβσκ θα αφήσει πόλεις στα ανατολικά, όπως η Κοστιαντινίφκα και το Τσάσιβ Γιαρ με μια κύρια οδό ανεφοδιασμού από τα βορειοανατολικά και θα έφερνε τις ρωσικές δυνάμεις πιο κοντά στο δυτικό άκρο της περιοχής του Ντόνετσκ.

Δύο ζωτικοί λόφοι

Από τότε που η Ρωσία κατέλαβε το Μπαχμούτ πέρυσι, μετά από μια μακρά και αιματηρή μάχη, τα μάτια της είναι στραμμένα σε ένα ακόμη μεγαλύτερο έπαθλο: το Τσάσιβ Γιαρ.

Η πόλη είναι μικρότερη, με πληθυσμό περίπου 12.000 κατοίκους, αλλά βρίσκεται σε ένα υψηλό σημείο της περιοχής. Αν την καταλάβει η Ρωσία θα έχει σημαντικό πλεονέκτημα στις προσπάθειές της να καταλάβει τα κύρια εναπομείναντα πληθυσμιακά κέντρα της περιοχής, το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ.

Εχοντας υπό τον έλεγχό του το υψηλό σημείο θα μπορεί ευκολότερα η Ρωσία να στοχεύσει ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες και θέσεις με χτυπήματα από πυροβολικό και drones. Η Ρωσία μάχεται επίσης για την πόλη Τορέτσκ στα νότια, η οποία βρίσκεται στο δυτικό άκρο μιας κορυφογραμμής.

Ένα κανάλι μπλοκάρει τα ρωσικά στρατεύματα

Για αρκετούς μήνες, οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να διασχίσουν ένα κανάλι που εκτείνεται κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του κύριου τμήματος του Τσάσιβ Γιαρ.

Η Ουκρανία έχει διατηρήσει το πεζικό σε κτίρια στη δυτική όχθη του καναλιού. Όμως η Ρωσία εξαπέλυσε επιδρομές κατά μήκος του καναλιού τον Αύγουστο και η παρουσία της Ουκρανίας σε αυτά τα κτίρια απειλείται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v