Εκδηλώθηκε ρωσική αντεπίθεση στο Κουρσκ

Πληροφορίες ότι μια ταξιαρχία ανακατέλαβε χωριά στην αριστερή πτέρυγα των Ουκρανών. Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια της Μόσχας να πάρει πίσω τα εδάφη της.

Εκδηλώθηκε ρωσική αντεπίθεση στο Κουρσκ

Οι δυνάμεις της Μόσχας ισχυρίζονται ότι έχουν ξεκινήσει αντεπίθεση για να απομακρύνουν τα ουκρανικά στρατεύματα από το ρωσικό Κουρσκ. Είναι η πρώτη σημαντική προσπάθειά τους που ξεκινά περισσότερες από πέντε εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής του Κιέβου.

Μια ρωσική ταξιαρχία άρχισε να προελαύνει την Τρίτη, με τις μάχες να συνεχίζονται την Τετάρτη, δήλωσε ο Άπτι Αλαουντίνοφ, στρατιωτικός διοικητής, στην εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ έγραψαν επίσης για επίθεση στην περιοχή. Παραμένει ασαφές εάν τα στρατεύματα που συμμετείχαν στις μάχες αναπτύχθηκαν από το μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία ή από αλλού στη Ρωσία. Μερικοί εξ αυτών, μαζί με τη Rossiiskaya Gazeta, είπαν ότι ορισμένοι από τους στρατιώτες ήταν από την 155η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η οποία εδρεύει στο Βλαδιβοστόκ στην Άπω Ανατολή, αλλά έχει πολεμήσει στο παρελθόν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ούτε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ούτε Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αντεπίθεση. Η Ρωσία ανακατέλαβε τουλάχιστον δύο τοποθεσίες, ανέφερε το κανάλι Telegram Rybar.

«Στο Κουρσκ, ο στρατός μας προχώρησε σε αντεπίθεση με νέες δυνάμεις χθες», δήλωσε ο Ρουσλάν Πούχοφ, επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών που εδρεύει στη Μόσχα. «Μέχρι στιγμής ήταν πολύ επιτυχημένη κίνηση, με πολλά χωριά απελευθερωμένα και αρκετούς αιχμαλώτους. Η αντίσταση ήταν αδύναμη - οι Ουκρανοί δεν είχαν συνεχόμενη πρώτη γραμμή εκεί».

Η εισβολή της Ουκρανίας στο Κούρσκ είναι η πρώτη ξένη εισβολή στη Ρωσία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ουκρανία δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι έλεγχε σχεδόν 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους, κάτι που η Ρωσία δεν επιβεβαίωσε ποτέ.

Αναλυτές στο DeepState, μια υπηρεσία χαρτογράφησης που έχει επαφές με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, είπαν ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε στην αριστερή πλευρά της Ουκρανίας στο Κουρσκ αφού οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον ποταμό Seym με τεθωρακισμένα οχήματα. Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν προηγουμένως χτυπήσει τις γέφυρες στο Seym στην περιοχή Glushkov του Kursk για να εμποδίσουν τον ρωσικό στρατό να ενισχύσει και να εφοδιάσει τα στρατεύματά του.

Παρά τη διασυνοριακή εισβολή της Ουκρανίας, η Ρωσία συνέχισε την επίθεσή της σε άλλα σημεία κατά μήκος της πρώτης γραμμής, προχωρώντας στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ προς την πόλη Πόκροβσκ, έναν σημαντικό κόμβο επιμελητείας για τις ουκρανικές δυνάμεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v