Μείωση επιτοκίων και νέα σήματα περιμένει από την ΕΚΤ η αγορά

Προεξοφλημένη η κίνηση νομισματικής χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης, και ακολουθεί η Fed. Tα στοιχεία πληθωρισμού, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα διλήμματα για τα επόμενα βήματα.

Μείωση επιτοκίων και νέα σήματα περιμένει από την ΕΚΤ η αγορά

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, λίγες μέρες πριν από την επίσης αναμενόμενη έναρξη του κύκλου μείωσης επιτοκίων από τη Fed στις ΗΠΑ.

Οι traders προεξοφλούν μείωση επιτοκίων τόσο στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ όσο και στη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής αμερικανικής τράπεζας στις 17-18 Σεπτεμβρίου.

«Η μείωση των επιτοκίων σήμερα είναι σχεδόν αναμφισβήτητη», δήλωσε στο CNBC ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

«Σχεδόν όλοι οι πρόσφατοι ομιλητές της ΕΚΤ επιβεβαίωσαν ότι θα ήθελαν να μειώσουν τα επιτόκια. Ακόμη και ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ, που συγκαταλέγεται στα γεράκια της τράπεζας, έχει δηλώσει ότι θα υποστήριζε μια περικοπή, εάν δεν είναι αντίθετα τα στοιχεία».

Τον Ιούλιο η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, σε ομόφωνη ψηφοφορία, μετά τη μείωση του Ιουνίου. Τότε περιγράφηκε η πιθανότητα μείωσης τον Σεπτέμβριο ως «αρκετά ανοιχτή». Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ -το οποίο τιμολογεί κάθε είδους δάνεια στην ευρωζώνη- βρίσκεται επί του παρόντος στο 3,75%, μετά από χρόνια επιθετικών αυξήσεων.

Έκτοτε, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε περαιτέρω, πιάνοντας χαμηλό τριετίας στο 2,2% τον Αύγουστο. Ο δομικός πληθωρισμός, αντίθετα, παραμένει πιο ψηλά, στο 2,8%, εξαιτίας του τομέα υπηρεσιών.

Η ΕΚΤ, με έδρα τη Φρανκφούρτη -που καθορίζει τη νομισματική πολιτική για τα 20 κράτη της ευρωζώνης- θα προχωρήσει σε νέες εκτιμήσεις. Δεν αναμένεται μεγάλη αναθεώρηση στα μεγέθη του πληθωρισμού ή της ανάπτυξης, αν και ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν πιο σκούρες τις προοπτικές ανάπτυξης σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

«Στα πρόσφατα δεδομένα, το πιο ανησυχητικό ήταν η αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης, με τις υπηρεσίες επίσης σε επικίνδυνο έδαφος», δήλωσε ο Anatoli Annenkov της Société Générale. «Με έλλειψη δυναμικής στη ζήτηση το 2ο τρίμηνο, η αδυναμία στη μεταποίηση θα μπορούσε να εξαπλωθεί αποκτώντας μεγαλύτερο αντίκτυπο στις κατά τα άλλα ισχυρές αγορές εργασίας».

Το βασικό ερώτημα είναι, φυσικά, τι ακολουθεί.

Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει ότι η ΕΚΤ δεν θα συνεχίσει τη μείωση τον Οκτώβριο, στη συνάντηση της Λιουμπλιάνας. Ωστόσο, υπάρχει και η πιθανότητα να αποφασιστεί μια νέα μείωση νωρίτερα παρά αργότερα, καθώς η διατήρηση των επιτοκίων πολύ υψηλά έχει εγγενείς κινδύνους.

Επί του παρόντος, φαίνεται ότι η συναίνεση εντός του διοικητικού συμβουλίου μαρτυρά αισιοδοξία πως ο στόχος για επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% είναι ρεαλιστικός. Ορισμένοι ωστόσο έχουν προβληματιστεί ανοιχτά για το εάν οι ταχύτερες περικοπές θα ήταν κατάλληλες ή όχι, κυρίως ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν.

Στο συμπόσιο Jackson Hole της Fed τον περασμένο μήνα, είχε πει ότι η «επιστροφή στον στόχο δεν είναι ακόμη δεδομένη», αλλά πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 2%, όταν φτάσει εκεί.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος «χρόνιου» πληθωρισμού κάτω του στόχου, εάν η ΕΚΤ διατηρήσει τα επιτόκια πολύ υψηλά για πολύ καιρό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v