Οι δύο τελευταίες ζώνες άμυνας στο Ποκρόβσκ και το ρωσικό... καζάνι

Ασφυκτική πίεση από τους Ρώσους για να καταλάβουν την πόλη-κλειδί στη μάχη για τον έλεγχο όλου του Ντονμπάς. Οι οχυρώσεις των Ουκρανών και η στρατηγική της Μόσχας.

Οι δύο τελευταίες ζώνες άμυνας στο Ποκρόβσκ και το ρωσικό... καζάνι

Η Ρωσία πλησιάζει σε μια πόλη-κλειδί στην ανατολική Ουκρανία, το Ποκρόβσκ, πετυχαίνοντας μια από τις γρηγορότερες προελάσεις από τις πρώτες μέρες του πολέμου. Εάν το καταλάβει, θα αποκτήσει μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια να καταλάβει όλη την περιοχή του Ντονμπάς.

Από το Ποκρόβσκ περνούν σιδηροδρομικοί και οδικοί άξονες για ολόκληρο το Ντονμπάς. Μια επιτυχημένη ρωσική επίθεση θα έκοβε τις κύριες γραμμές ανεφοδιασμού για τα ουκρανικά στρατεύματα που υπερασπίζονται τα εναπομείναντα ουκρανικά οχυρά στην περιοχή.

Οι προκλήσεις είναι τρομακτικές για την Ουκρανία. Κατά καιρούς, τον Αύγουστο, τα στρατεύματά της υποχωρούσαν περισσότερο από ένα μίλι την ημέρα, επισημαίνουν οι New York Times.

Δύο πυκνές γραμμές ουκρανικών οχυρώσεων παραμένουν μεταξύ της πρώτης γραμμής και της πόλης, με αντιαρματικές τάφρους για την επιβράδυνση των ρωσικών αρμάτων και δεκάδες κυκλικά χαρακώματα για την προστασία των μονάδων πεζικού και όλμων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανία έστειλε επιπλέον στρατεύματα για να υπερασπιστούν τις γραμμές γύρω από το Ποκρόβσκ. Η Ρωσία έχει στραφεί από μια κατά μέτωπο επίθεση προς την πόλη σε επιθέσεις προς τα νότια, για να διευρύνει το μέτωπο και να απειλήσει με περικύκλωση τα ουκρανικά στρατεύματα μεταξύ του Ποκρόβσκ και της πόλης Κουρακόβε. Το ημικύκλιο που έχει σχηματίσει η Ρωσία στην περιοχή είναι μια τακτική γνωστή ως «καζάνι».

Η προέλαση προς το Ποκρόβσκ είναι το πιο επιτυχημένο στοιχείο της επίθεσης της Ρωσίας στο Ντονμπάς αυτό το καλοκαίρι. Αλλού, μετά από μήνες σκληρών μαχών, σημείωσε μόνο μέτρια κέρδη. Μια επίθεση προς την πόλη Τσάσιβ Γιαρ, επίσης κρίσιμο σημείο καθώς βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο, έχει οδηγήσει σε προέλαση μόλις τριών μιλίων.

Αυτή η ταχέως εξελισσόμενη φάση του πολέμου, ωστόσο, μπορεί να σταματήσει με τις φθινοπωρινές βροχές που περιορίζουν την κίνηση και για τις δύο πλευρές, καθώς όλοι οι δρόμοι εκτός από τους ασφαλτοστρωμένους γεμίζουν λάσπη και είναι αδιάβατοι για βαρέα οχήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v