Φιλί ζωής στη γαλλική οικονομία έδωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Επιτάχυνση της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο βλέπει η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας, συνυπολογίζοντας την ώθηση από τους Αγώνες του Παρισιού. Κατά τ' άλλα, η πολιτική αναταραχή τροφοδοτεί την επιχειρηματική αβεβαιότητα, ιδιαίτερα στον κλάδο κατασκευών.

Φιλί ζωής στη γαλλική οικονομία έδωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Η Γαλλία θα σημειώσει επιτάχυνση στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού βοήθησαν την οικονομία να αποτινάξει προσωρινά τον αντίκτυπο μηνών πολιτικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η δραστηριότητα σε υπηρεσίες και βιομηχανία αυξήθηκε τον Αύγουστο και οι επικεφαλής των επιχειρήσεων αναμένουν ελαφρά βελτίωση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της κεντρικής τράπεζας σε 8.500 εταιρείες.

Με εξαίρεση την ενίσχυση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Τράπεζα της Γαλλίας επανέλαβε την πρόβλεψή της για επιβράδυνση της ανάπτυξης μεταξύ 0,1% και 0,2% το τρίτο τρίμηνο. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι η μεγάλη αθλητική διοργάνωση θα προσθέσει 0,25 ποσοστιαίες μονάδες λόγω στοιχείων που δεν καλύπτονται στην έρευνα, όπως οι πωλήσεις εισιτηρίων και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

 

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνέπεσαν με μια περίοδο πολιτικής αναταραχής μετά τις πρόωρες εκλογές στις αρχές Ιουλίου, που διαμόρφωσαν ένα βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο, χωρίς κανένα κόμμα να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε νέο πρωθυπουργό μόλις την περασμένη εβδομάδα, ενώ το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει ακόμη διοριστεί.

Η Τράπεζα της Γαλλίας ανέφερε ότι ο δείκτης αβεβαιότητας παρουσίασε μικρή αλλαγή σε υπηρεσίες και βιομηχανία, ενώ επιδεινώθηκε στις κατασκευές. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων καθυστερούν τις επενδυτικές αποφάσεις τους και ανησυχούν για τις δημόσιες επενδύσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατασκευαστική δραστηριότητα υποχώρησε τον Αύγουστο και τα στελέχη του κλάδου δεν αναμένουν βελτίωση ούτε τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v