Σοϊγκού: Πέφτουν οι υπογραφές για τη νέα εταιρική σχέση Ρωσίας-Ιράν

Η Μόσχα ολοκληρώνει τις απαιτούμενες διαδικασίες για να υπογραφεί νέα διμερής συνθήκη. Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι παρέδωσε πυραύλους στη Ρωσία, σηκώνοντας την οργή -και τις κυρώσεις- της Δύσης.

Σοϊγκού: Πέφτουν οι υπογραφές για τη νέα εταιρική σχέση Ρωσίας-Ιράν
Σεργκέι Σοϊγκού, πρώην υπουργός Άμυνας Ρωσίας

Η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για να υπογράψει σύντομα μια νέα διμερή συνθήκη με το Ιράν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον ανώτερο αξιωματούχο ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Ανυπομονούμε για την επικείμενη σύναψη μιας νέας βασικής διακρατικής συνθήκης. Ολοκληρώνουμε τις εσωτερικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία των εγγράφων για υπογραφή από τους προέδρους», δήλωσε ο Σοϊγκού.

Η Ρωσία έχει καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με το Ιράν και άλλα κράτη εχθρικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η Βόρεια Κορέα, τα δυόμισι χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν και τις δύο χώρες ότι βοηθούν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, κάτι που η Μόσχα αρνείται. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία έλαβε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και είναι πιθανό να τους χρησιμοποιήσει εντός εβδομάδων

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, διέψευσε τις πληροφορίες ότι η Τεχεράνη προμήθευσε τη Μόσχα με τέτοιους πυραύλους, μεταδίδει το Reuters.

Το Ιράν θεωρεί «ψευδείς και παραπλανητικές» τις αναφορές για μεταφορά ιρανικών όπλων στη Ρωσία, στο πλαίσιο «κακής προπαγάνδας» που έχει στόχο να αποκρύψει τη στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης στο Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Nάσερ Καναανί στο X, αφού οι δυτικές δυνάμεις δήλωσαν ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη για τις φερόμενες παραδόσεις πυραύλων της στη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει δηλώσει εδώ και αρκετό καιρό ότι σκοπεύει να υπογράψει συνθήκη εταιρικής σχέσης με την Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά η δήλωση Σοϊγκού ήταν το ισχυρότερο σημάδι μέχρι τώρα ότι επίκειται μια τέτοια συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v