«Αρκούδα» στο πετρέλαιο η Morgan Stanley

Αναθεώρηση στα 75 δολάρια το Brent το 4o τρίμηνο, έναντι πρόβλεψης για 80 δολ. που δόθηκε μόλις τον περασμένο μήνα, αντικαθιστώντας αντίστοιχα εκτιμήσεις για 85 δολ. Aνησυχίες για μείωση της ζήτησης.

«Αρκούδα» στο πετρέλαιο η Morgan Stanley

Η Morgan Stanley μείωσε τις προβλέψεις της για την τιμή του αργού Brent για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς αυξάνονται οι προκλήσεις στη ζήτηση ενώ παραμένουν άφθονες οι προμήθειες.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μαύρου χρυσού θα βρεθεί κατά μέσο όρο στα 75 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημείωμα αναλυτών, έναντι πρόβλεψης για 80 δολ. που δόθηκε μόλις τον περασμένο μήνα, αντικαθιστώντας αντίστοιχα εκτιμήσεις για 85 δολ. Οι προβλέψεις για το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους υποχώρησαν επίσης ελαφρώς.

Το Brent – το οποίο βυθίστηκε σχεδόν 10% την περασμένη εβδομάδα – διαπραγματεύεται γύρω στα 71 δολάρια το βαρέλι σήμερα Δευτέρα, σβήνοντας τα πρωινά κέρδη. Το αμερικανικό αργό, αντίστοιχα, βρίσκεται στα 68 δολ. το βαρέλι.

Το Brent υποχώρησε πρόσφατα στο χαμηλότερο κλείσιμο από τα τέλη του 2021, καθώς οι συνεχείς ανησυχίες για την ασθενέστερη κινεζική ζήτηση συνδυάζονται με τις ενδείξεις επιβράδυνσης στην αμερικανική οικονομία. Ταυτόχρονα, η παραγωγή παραμένει άφθονη, αναγκάζοντας τον ΟΠΕΚ+ να αναβάλει σχέδιο χαλάρωσης των εν ισχύι σχετικών περιορισμών.

«Η πρόσφατη τροχιά των τιμών πετρελαίου έχει ομοιότητες με άλλες περιόδους σημαντικά αδύναμης ζήτησης», αναφέρουν στο σημερινό τους σημείωμα οι αναλυτές της Morgan Stanley. Οι συγκρίσεις τιμών κατά μήκος της καμπύλης μελλοντικών συμβολαίων υποδεικνύουν την έλευση «αποθέματος που παραπέμπει σε ύφεση», αν και είναι πολύ νωρίς για να υιοθετηθεί ως βασικό σενάριο.

Η αναθεώρηση της Morgan Stanley για τις προοπτικές του πετρελαίου απηχεί ανησυχίες και άλλων κορυφαίων τραπεζών. Η Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της τον περασμένο μήνα, ενώ πιο πρόσφατα η Citigroup ανέφερε ότι λόγω υπερπροσφοράς οι τιμές θα μπορούσαν να βρεθούν κατά μέσο όρο στα 60 δολάρια το βαρέλι το 2025, εκτός εάν ο ΟΠΕΚ + προχωρήσει σε βαθύτερες περικοπές.

Η Bank of America μείωσε την πρόβλεψή της για το 2025 σε 75 δολάρια για το Brent, από 80 δολάρια προηγουμένως.

Ο μεγάλος trader εμπορευμάτων Trafigura ανέφερε σε συνέδριο στη Σιγκαπούρη την εκτίμηση ότι η τιμή θα πέσει στα 60 δολάρια στο εγγύς μέλλον.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v