Ισραήλ: Μηδενικές οι πιθανότητες για συμφωνία με τη Χαμάς

Πλήρης διπλωματική απαισιοδοξία μεταξύ των εμπολέμων αλλά και στην Ουάσιγκτον, που θεωρεί μάταιη κάθε νέα πρωτοβουλία. Πού κόλλησε το «συμφωνημένο» σχέδιο εκεχειρίας.

Ισραήλ: Μηδενικές οι πιθανότητες για συμφωνία με τη Χαμάς

Οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων με βάση την πρόταση που κατέθεσαν Ισραήλ-ΗΠΑ τον Μάιο είναι «σχεδόν μηδαμινή» και κυριαρχεί «η απαισιοδοξία» μεταξύ των Ισραηλινών διαπραγματευτών, αναφέρει το ισραηλινό Channel 12, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν δηλώσει ότι σχεδίαζαν να παρουσιάσουν νέα πρόταση-γέφυρα τις επόμενες μέρες, θεωρείται πλέον απίθανο ότι θα το κάνουν, προστίθεται.

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για πλήρη απογοήτευση των διαπραγματευτών, οι οποίοι πίστευαν μέχρι πρόσφατα ότι ήταν δυνατό να επιτευχθεί τουλάχιστον συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των μεσολαβητών, η οποία θα διαβιβαζόταν στη συνέχεια στη Χαμάς.

Όμως η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου την περασμένη Δευτέρα, όπου επέμενε με κάθε τρόπο στη διατήρηση του ελέγχου στον επονομαζόμενο διάδρομο του Φιλάδελφου, κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου, κάτι που δεν προσδιοριζόταν στην εγκεκριμένη πρόταση του Μαΐου, γκρέμισε κάθε πιθανότητα συμφωνίας. Ακολούθως, ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ σκλήρυνε τις θέσεις του, αναφέρεται.

Οι προοπτικές επιδεινώθηκαν περαιτέρω αφού ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ είπε σε συνέντευξή του το βράδυ του Σαββάτου ότι ο διάδρομος του Φιλάδελφου δεν είναι η μόνη κόκκινη γραμμή, αντιτασσόμενος επίσης στην απόσυρση του ισραηλινού στρατού (IDF) και από τον διάδρομο Nετζαρίμ αλλά και στην απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται για φόνους. Η θέση του Σμότριχ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Θρησκευτικού Σιωνισμού που αποτελεί κρίσιμο εταίρο στον συνασπισμό του Νετανιάχου, έδωσε τη χαριστική βολή στην πρόταση του Μαΐου, γράφουν οι Times of Israel.

Το Channel 12 επικαλείται πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις: «Φαίνεται ότι η τρέχουσα πρόταση δεν θα υλοποιηθεί αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει προοπτική για συμφωνία».

Το ρεπορτάζ επικαλείται πηγές στο αμυντικό κατεστημένο που χαρακτήρισαν επίσης «κρίσιμη» την κατάσταση στον Βορρά, καθώς η απουσία συμφωνίας θα μπορούσε επίσης να σημαίνει κλιμάκωση των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ. Αρκετοί εκτιμούν ότι η λιβανέζικη οργάνωση θα σταματήσει τις επιθέσεις, εάν επιτευχθεί συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς.

Το Channel 12 πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι λιγότερο αισιόδοξη απ' ό,τι πριν από μια εβδομάδα. Προς το παρόν, προτρέπουν τους συναδέλφους μεσολαβητές Κατάρ και Αιγύπτου να διερευνήσουν «τα όρια της Χαμάς», αναφέρεται.

Επικαλούμενος αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, εν τω μεταξύ, ο ιστότοπος Axios αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θέλει να παρουσιάσει μια νέα πρόταση, αλλά κορυφαίοι σύμβουλοί του πιστεύουν ότι δεν θα οδηγήσει πουθενά, ακριβώς λόγω της επιμονής Νετανιάχου για τον έλεγχο του διαδρόμου του Φιλάδελφου, αλλά και των αυξημένων απαιτήσεων του Σινουάρ αναφορικά με τον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τους ομήρους.

Ο Μπάιντεν δεν θέλει επίσης να κάνει παραχωρήσεις που θα φανεί ότι ανταμείβουν την πρόσφατη δολοφονία έξι ομήρων από τη Χαμάς, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται το Axios δήλωσαν ότι υπάρχει «σημαντική απαισιοδοξία» στον Λευκό Οίκο, αφού η Χαμάς απαίτησε από το Ισραήλ να απελευθερώσει 100 περισσότερους ισοβίτες σε σύγκριση με ό,τι είχε συμφωνηθεί.

Αξιωματούχος είπε στο Axios ότι «ο Λευκός Οίκος είναι απογοητευμένος» για την κατάσταση των συνομιλιών.

«Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε, αλλά δεν πρόκειται να παρουσιάσουμε κάτι άμεσα», είπε ο αξιωματούχος. «Είμαστε σε δύσκολη θέση».

Παράλληλα, τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι έξι όμηροι που δολοφονήθηκαν πρόσφατα κρατούνταν υπό πολύ σκληρές συνθήκες.

Εν τω μεταξύ, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι καθημερινές διαδηλώσεις έξω από το αρχηγείο των IDF στο Τελ Αβίβ, όπου συγκαλείται το υπουργικό συμβούλιο.

Ισραηλινοί διαδήλωσαν και στην Ουάσιγκτον, έξω από το σπίτι του Μάικ Χέρτζογκ, πρεσβευτή του Ισραήλ στις ΗΠΑ, καλώντας τον να απαιτήσει δημόσια συμφωνία για τους ομήρους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v