Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα κινδύνου για την Ευρώπη εκπέμπει ο Μάριο Ντράγκι

Η Γηραιά Ηπειρος δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική έχοντας τέσσερις φορές ακριβότερο ρεύμα, θα τονίσει στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του. Ζητά μέτρα για μεγέθυνση επιχειρήσεων και μεγάλες επενδύσεις.

Σήμα κινδύνου για την Ευρώπη εκπέμπει ο Μάριο Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον φόβο οικονομικής παρακμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ζητήσει σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς της.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος παραδίδει την πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στον εκτελεστικό βραχίονα του μπλοκ, είπε σε διπλωμάτες κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη εβδομάδα ότι οι κυβερνήσεις συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την αποτυχία τους να ανταποκριθούν αρκετά γρήγορα στις προκλήσεις που θέτουν Κίνα και ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη συζήτηση, όπως γράφει το Bloomberg.

Η στρατηγική του Ντράγκι στοχεύει στην άρση των πιο σημαντικών εμποδίων στα τρία θεμέλια της ΕΕ -την ενιαία αγορά, το ταλέντο και τα κεφάλαιά της-, πρόσθεσαν οι πηγές.

Το σχέδιο του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού απαιτεί μεγέθυνση σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοοικονομικών, με ταυτόχρονη έμφαση στην κοινωνική ένταξη. Και τα δημογραφικά στοιχεία έχουν σημασία, καθώς η μείωση του πληθυσμού τροφοδοτεί τα κενά δεξιοτήτων που επηρεάζουν την ικανότητα της ΕΕ να καινοτομεί, είπε στους διπλωμάτες.

Όσον αφορά το βασικό ζήτημα της χρηματοδότησης, ο Ντράγκι εκτίμησε ότι το μπλοκ πρέπει να εκμεταλλευτεί καλύτερα την κοινή δανειοληπτική του ικανότητα, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η άμυνα, όπου οι κατακερματισμένες δαπάνες μειώνουν τη συνολική του αποτελεσματικότητα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέθεσε στον Ντράγκι να ετοιμάσει την έκθεση αφού η Ευρώπη αντιμετωπίζει διπλή απειλή: την επιθετική προσέγγιση των ΗΠΑ που προσφέρουν κίνητρα για τη μετάβαση στην καθαρή τεχνολογία και τις τεράστιες επιδοτήσεις της Κίνας σε βιομηχανίες όπως αυτές για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η πανδημία Covid και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξέθεσαν περαιτέρω τα τρωτά σημεία του μπλοκ, στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ένα βασικό μέρος της στρατηγικής του θα αντιμετωπίσει την πρόκληση της μείωσης των τιμών της ενέργειας. Ο Ντράγκι είπε στους διπλωμάτες της ΕΕ ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική όταν πληρώνει έως και τέσσερις φορές περισσότερα από τους ανταγωνιστές της για ενέργεια, σύμφωνα με τις πηγές. Ταυτόχρονα, η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην πράσινη μετάβαση, η οποία συνεπάγεται πρόσθετο κόστος.

Η εξισορρόπηση των δύο στόχων γίνεται πιο δύσκολη καθώς η ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών εξαρτάται από κρίσιμα υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως «όπλο» άλλα κράτη, προειδοποίησε ο Ντράγκι τους απεσταλμένους.

Μερικές από τις προτάσεις του Ντράγκι θα διαμορφώσουν τις οδηγίες που θα παρέχει η Φον ντερ Λάιεν στην επόμενη Επιτροπή της, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα αργότερα αυτό το φθινόπωρο.

Οι ενημερώσεις του Ντράγκι σε διπλωμάτες και πολιτικούς ηγέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγιναν την ίδια εβδομάδα που η Volkswagen ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία για πρώτη φορά στα 87 χρόνια ιστορίας της -άλλο ένα σημάδι του πώς οι προσπάθειες της Ευρώπης να ανταγωνιστεί τους Κινέζους και την Tesla στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραπαίουν.

Η έκθεση του Ντράγκι, που αναμένεται να είναι περίπου 400 σελίδες, θα επισημάνει επίσης τη σημασία της ενοποίησης σε βασικούς τομείς και την αναθεώρηση των μακροχρόνιων κανόνων ανταγωνισμού της Επιτροπής, καθώς οι ανταγωνισμοί με ξένες εταιρείες γίνονται πιο έντονοι.

Μερικές από τις ιδέες του είχαν ήδη συμπεριληφθεί στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασε η Φον ντερ Λάιεν τον περασμένο Ιούλιο. Τότε, υποσχέθηκε μια νέα προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ θα αξιολογεί τις συγχωνεύσεις, έτσι ώστε η καινοτομία και η ανθεκτικότητα να λαμβάνονται πλήρως υπόψη.

«Χρειαζόμαστε μια πολιτική ανταγωνισμού που να υποστηρίζει τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων», είπε η Φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v