Αδύναμος ο πληθωρισμός στην Κίνα

Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν κατά 16,1%, ενώ οι τιμές των λαχανικών σκαρφάλωσαν κατά 21,8%.

Αδύναμος ο πληθωρισμός στην Κίνα

Στο 0,6% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα τον Αύγουστο, χαμηλότερα από το 0,7% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4%, χαμηλότερα από το 0,5% που αναμενόταν.

Οπως μεταδίδει το CNBC, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, το πρώτο θετικό αποτέλεσμα από τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Wind Information. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν κατά 16,1%, ενώ οι τιμές των λαχανικών σκαρφάλωσαν κατά 21,8%.

Το χοιρινό κρέας, βασικό είδος διατροφής στην Κίνα, έχει υπερβολικά μεγάλη βαρύτητα στον δείκτη τιμών καταναλωτή της χώρας. Ο Wang Yifan, γεωργικός αναλυτής της Nanhua Futures, δήλωσε ότι οι κύκλοι αναπαραγωγής δείχνουν ότι οι τιμές του χοιρινού κρέατος μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αλλά θα αντιμετωπίσουν πιέσεις κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος αφαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, κατεβάζοντας ταχύτητα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v