Μπέρμποκ: Καμία λύση δεν θα δώσει η αμιγώς στρατιωτική σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς

Η στρατιωτική πίεση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων, δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ. «Χρειάζεται κατάπαυση πυρός τώρα».

Μπέρμποκ: Καμία λύση δεν θα δώσει η αμιγώς στρατιωτική σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας εκτίμησε σήμερα στο Τελ Αβίβ πως η "αμιγώς στρατιωτική προσέγγιση" δεν προσφέρει λύση στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και πως χρειάζεται "κατάπαυση του πυρός τώρα".

"Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έδειξε με δραματικό τρόπο πως η αμιγώς στρατιωτική προσέγγιση δεν ήταν λύση για την κατάσταση στη Γάζα", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Αναλένα Μπέρμποκ έπειτα από συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό της Ισραέλ Κατς, αναφερόμενη στην επιστροφή των πτωμάτων έξι Ισραηλινών ομήρων που εντοπίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

"Η στρατιωτική πίεση (...) θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων", ενώ "τίποτα δεν είναι τόσο επείγον όσο η τύχη των υπόλοιπων ομήρων", πρόσθεσε.

Η Μπέρμποκ έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την απουσία προόδου στις έμμεσες συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου και σκοπό την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

Η Ουάσινγκτον κάλεσε χθες, Πέμπτη, τους δύο εμπολέμους να κάνουν τις απαραίτητες υποχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, το 90% του περιεχομένου της οποίας έχει ήδη συμφωνηθεί.

Η κατάληξη σε μια συμφωνία με τη Χαμάς εμπεριέχει την καταβολή υψηλού τιμήματος, όμως η ζωή των ομήρων αξίζει το τίμημα, πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός για την οποία "είναι σαφές πως χρειάζεται (...) κατάπαυση του πυρός τώρα".

Όσον αφορά την τεράστια στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε στις 28 Αυγούστου το Ισραήλ στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης εναντίον ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, η κ. Μπέρμποκ εκτίμησε πως "το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, (είχε) το δικαίωμα να λάβει μέτρα κατά των τρομοκρατικών δομών".

Όμως "αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε ανασφάλεια και νέα βία", πρόσθεσε, επικρίνοντας το γεγονός ότι "μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης απαιτούν να χρησιμοποιηθεί στη Δυτική Όχθη η ίδια προσέγγιση με αυτήν στη Γάζα", γιατί αυτό "θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ".

Η Μπέρμποκ αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις του ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που ζητάει η εξάλειψη της Χαμάς στη Δυτική Όχθη να αναχθεί σε στόχο του πολέμου για το κράτος του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, συνολικά 36 Παλαιστίνιοι ηλικίας 13-82 ετών σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη βόρεια Δυτική Όχθη από τις 28 Αυγούστου, εκ των οποίων τουλάχιστον 14 ήταν μέλη της Χαμάς ή του Ισλαμικού Τζιχάντ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του τον θάνατο ενός στρατιώτη του στην επιχείρηση αυτή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v