Κομισιόν: Χρηματοδότηση €780 εκατ. σε νέους επιστήμονες

Οι επιχορηγήσεις εκκίνησης συνήθως ανέρχονται σε 1,5 εκατ. ευρώ η καθεμία και χορηγούνται στους νέους ερευνητές και τις νέες ερευνήτριες για περίοδο πέντε ετών. Σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να διατεθούν πρόσθετοι πόροι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

Κομισιόν: Χρηματοδότηση €780 εκατ. σε νέους επιστήμονες

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) ανακοίνωσε τη χορήγηση 494 επιχορηγήσεων σε επιστήμονες και πανεπιστημιακούς που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η χρηματοδότηση αυτή, συνολικού ύψους σχεδόν 780 εκατ. ευρώ, στηρίζει την έρευνα αιχμής σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τις βιοεπιστήμες και τη φυσική έως τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Θα βοηθήσει τους νέους ερευνητές και τις νέες ερευνήτριες να ξεκινήσουν τα δικά τους έργα, να δημιουργήσουν τις ομάδες τους και να επιχειρήσουν να κάνουν πράξη τις πλέον ελπιδοφόρες ιδέες τους. Η χρηματοδότηση χορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» της ΕΕ.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Ιλιάνα Ιβάνοβα δήλωσε σχετικά:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπερήφανη που στηρίζει μέσω του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη” την περιέργεια και το πάθος των ταλέντων μας που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους. Οι νέοι και νέες δικαιούχοι των υποτροφιών εκκίνησης του ΕΣΕ επιδιώκουν να εμβαθύνουν την κατανόησή μας για τον κόσμο. Η δημιουργικότητά τους είναι καίριας σημασίας για την εξεύρεση λύσεων σε ορισμένες από τις πιο πιεστικές κοινωνικές προκλήσεις. Με χαρά παρατηρώ ότι στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης το ποσοστό των γυναικών που λαμβάνουν επιχορηγήσεις είναι ένα από τα υψηλότερα από ποτέ, μια τάση που ελπίζω να συνεχιστεί. Συγχαρητήρια σε όλες και όλους!».

Οι γυναίκες ερευνήτριες κέρδισαν το 44% των νέων επιχορηγήσεων εκκίνησης, έναντι 43% το 2023 και 39% το 2022. Οι δικαιούχοι των επιχορηγήσεων πρότειναν να υλοποιήσουν τα έργα τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 24 κράτη μέλη της ΕΕ και συνδεδεμένες χώρες, μεταξύ των οποίων στη Γερμανία (98 επιχορηγήσεις), τις Κάτω Χώρες (51), το Ηνωμένο Βασίλειο (50) και τη Γαλλία (49).

Οι επιχορηγήσεις εκκίνησης συνήθως ανέρχονται σε 1,5 εκατ. ευρώ η καθεμία και χορηγούνται για περίοδο πέντε ετών. Μπορούν να διατεθούν πρόσθετοι πόροι για την κάλυψη των δαπανών που σχετίζονται με τη μετακόμιση σε άλλη χώρα, την αγορά σημαντικού εξοπλισμού, την πρόσβαση σε μεγάλες εγκαταστάσεις, καθώς και άλλων σημαντικών δαπανών που σχετίζονται με πειράματα ή με την επιτόπια έρευνα.

Εκτιμάται ότι οι επιχορηγήσεις αναμένεται να δημιουργήσουν 3.160 θέσεις εργασίας στις ομάδες των νέων δικαιούχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v