Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ορίστηκε νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Το παλάτι των Ηλυσίων ανακοίνωσε ότι ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit έχει «επιφορτιστεί με τον σχηματισμό μιας ενωτικής κυβέρνησης».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ορίστηκε νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όρισε τον πρώην διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Γαλλίας, σε μια προσπάθεια να σπάσει το μετεκλογικό πολιτικό αδιέξοδο.

Το παλάτι των Ηλυσίων ανακοίνωσε ότι ο Μπαρνιέ έχει «επιφορτιστεί με τον σχηματισμό μιας ενωτικής κυβέρνησης για να εξυπηρετήσει τη χώρα και τους Γάλλους».

Ο Μπαρνιέ, 73 ετών, είναι βετεράνος του συντηρητικού κόμματος της Γαλλίας, Les Républicains (LR).

Οι πιέσεις είχαν αυξηθεί για τον Μακρόν να ορίσει πρωθυπουργό δύο μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές που τον αποδυνάμωσαν, με το δικό του κεντρώο στρατόπεδο να χάνει έδρες, ενώ οι άλλες δυνάμεις δεξιά και αριστερά δεν είχαν απόλυτη πλειοψηφία, σημειώνουν οι Financial Τimes.

Η επικείμενη προθεσμία για την έναρξη των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του 2025 στο κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα -ιδιαίτερα επείγουσα δεδομένης της κακής κατάστασης των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας- είχε προσθέσει στον επείγοντα χαρακτήρα για την έξοδο από το αδιέξοδο.

Ο Μπαρνιέ, ένας πρεσβύτερος πολιτικός της LR, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για την υποψηφιότητά του. Ωστόσο, εμφανίστηκε ως ένας φαινομενικά πιο βιώσιμος υποψήφιος από τον Χαβιέ Μπερτράντ, έναν περιφερειακό πρόεδρο του LR που ακούστηκε ως υποψήφιος.

Ο διορισμός του Μπαρνιέ είναι μια αξιοσημείωτη εξέλιξη των γεγονότων για τον πρώην διαπραγματευτή της ΕΕ στις συνομιλίες για το Brexit με τη Βρετανία, ο οποίος διεκδίκησε να είναι ο υποψήφιος του LR για την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2022, αλλά έχασε από την αντίπαλό του Βαλερί Πεκρεσέ. Η τελευταία αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο με λιγότερο από 5% των ψήφων και ο Μακρόν επανεξελέγη αφού κέρδισε τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο.

Σε εκείνη την εκστρατεία, ο Μπαρνιέ υιοθέτησε σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση, προτείνοντας ένα μορατόριουμ από τρία έως πέντε χρόνια στις αφίξεις εκτός ΕΕ στη Γαλλία, ισχυριζόμενος ότι η κατάσταση ήταν «εκτός ελέγχου». Η θέση εξέπληξε ορισμένους που τον γνώριζαν στις Βρυξέλλες, αλλά θα μπορούσε να κάνει το κόμμα της Λεπέν να τον δει πιο ευνοϊκά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v