Fed-Beige Book: Φθίνουσα η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ

Οι εργοδότες είναι πιο επιλεκτικοί στις προσλήψεις, αλλά οι απολύσεις δεν είναι συχνές, αναφέρει η έκθεση. Οι τιμές και οι μισθοί αυξήθηκαν μέτρια τις τελευταίες εβδομάδες. Συγκρατημένη αισιοδοξία για μικρή βελτίωση.

Fed-Beige Book: Φθίνουσα η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ

Η οικονομική δραστηριότητα ήταν σταθερή ή φθίνουσα στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε η Fed στo Beige Book για τις περιφέρειες.

Τα επίπεδα απασχόλησης ήταν γενικά σταθερά έως ελαφρώς ανοδικά, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη. Ενώ οι αναφορές για απολύσεις ήταν σπάνιες, ορισμένες εταιρείες σημείωσαν μείωση σε βάρδιες και ώρες εργασίας, αφήνοντας ακάλυπτες τις προσφερόμενες θέσεις.

«Οι εργοδότες ήταν πιο επιλεκτικοί με τις προσλήψεις τους και είναι λιγότερο πιθανό να επεκτείνουν το εργατικό δυναμικό τους, επικαλούμενοι ανησυχίες για τη ζήτηση και αβέβαιες οικονομικές προοπτικές», αναφέρει η έκθεση.

Οι τιμές και οι μισθοί αυξήθηκαν μέτρια κατά τη διάρκεια της περιόδου, σύμφωνα με τη Fed.

Η έκθεση περιλαμβάνει σχόλια σχετικά με τις επιχειρηματικές συνθήκες σε καθεμία από τις 12 περιφέρειες της Fed, που συλλέγονται απευθείας από επιχειρήσεις και άλλες επαφές.

Ο αριθμός των περιφερειών που ανέφεραν σταθερή ή φθίνουσα δραστηριότητα αυξήθηκε σε εννέα τις τελευταίες εβδομάδες, από πέντε την προηγούμενη περίοδο. Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε σε τρεις περιφέρειες. Οι επαφές, ωστόσο, γενικά ανέμεναν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει σταθερή ή θα βελτιωθεί κάπως τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, όσοι αναζητούσαν εργασία είπαν ότι η εύρεση εργασίας γινόταν πιο δύσκολη και διαρκούσε περισσότερο.

Πρόσφατα δεδομένα έχουν δώσει παρόμοια εικόνα. Η αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, παράλληλα με τη μείωση του πληθωρισμού, ώθησαν τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ να δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι ήρθε η ώρα ώστε η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια. Η πρώτη περικοπή αναμένεται στη συνάντηση της 17ης-18ης Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον.

Το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και οι εργοδότες έχουν αποφύγει τις προσλήψεις. Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την Τετάρτη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v