Ινδονησία: Ο πάπας Φραγκίσκος καλεί τους πιστούς να εναντιωθούν στον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία

Στο τέλος ενός ταξιδιού δέκα και πλέον ωρών, ο Φραγκίσκος συναντήθηκε με το πλήθος, σφίγγοντας το χέρι των πιστών με τον ενθουσιασμό να ξεχειλίζει.

Ινδονησία: Ο πάπας Φραγκίσκος καλεί τους πιστούς να εναντιωθούν στον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία

Ο 87χρονος πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα από την Τζακάρτα να «ενισχυθεί ο διαθρησκευτικός διάλογος» ώστε «να εναντιωθούμε στον εξτρεμισμό και στη μισαλλοδοξία», κατά την έναρξη της μαραθώνιας περιοδείας του στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Αργεντινός πάπας εμφανίστηκε χαμογελαστός και σε φόρμα από την έναρξη, χθες Τρίτη, του 12ήμερου αυτού ταξιδιού, του πιο μεγάλου από τότε που εξελέγη πάπας: αστειευόμενος με τους πιστούς, δεν έμοιαζε να ενοχλείται ούτε από την υγρή ζέστη της Τζακάρτα, ούτε από το τζετ λανγκ ή τις πολλές δεήσεις.

Στο τέλος ενός ταξιδιού δέκα και πλέον ωρών, ο Φραγκίσκος συναντήθηκε με το πλήθος, σφίγγοντας το χέρι των πιστών με τον ενθουσιασμό να ξεχειλίζει: «Ζήτω ο πάπας!» φώναξαν εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί πίσω από τα κιγκλιδώματα γύρω από τον καθεδρικό, ενώ ο πάπας έμπαινε στο αυτοκίνητό του με αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο διαθρησκευτικός διάλογος αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα της τριήμερης αυτής επίσκεψης στο αρχιπέλαγος των 17.500 νησιών, με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο (247 εκατομμύρια, περίπου το 87% των κατοίκων) έναντι περίπου οκτώ εκατομμυρίων καθολικών (κάτω από το 3%).

Ο διάλογος αυτός είναι «απαραίτητος προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις μεταξύ των οποίων εκείνην της εναντίωσης στον εξτρεμισμό και στη μισαλλοδοξία που --διαστρεβλώνοντας τη θρησκεία-- τείνουν να επιβληθούν χρησιμοποιώντας την εξαπάτηση και τη βία», υπογράμμισε ο Φραγκίσκος σε μια ομιλία στο προεδρικό μέγαρο.

Η Ινδονησία βρέθηκε αντιμέτωπη με τον ισλαμικό εξτρεμισμό στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, με αποκορύφωνα τις βομβιστικές επιθέσεις στο νησιωτικό θέρετρο Μπαλί το 2002, που προκάλεσαν 202 θανάτους.

Οι επιθέσεις αυτές, οι πιο φονικές στην ιστορία της Ινδονησίας, οδήγησαν σε καταστολή του ισλαμιστικού εξτρεμισμού.

«Ελευθερία και ανεκτικότητα, αυτό θέλουν να διαδώσουν η Ινδονησία και το Βατικανό», του απάντησε απηχώντας τη σκέψη του ο απερχόμενος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο.

Σε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα, εκατοντάδες παιδιά και νέοι με παραδοσιακές στολές χαιρέτισαν την άφιξη του επισκόπου της Ρώμης, τον οποίο υποδέχθηκε στρατιωτικό άγημα ενώ ανακρούστηκαν οι ύμνοι των δύο χωρών όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.

Η ίδια θερμή υποδοχή και το απόγευμα στην καθεδρικό της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου μια ομοβροντία χειροκροτημάτων και επευφημιών συνόδευσε τις πρώτες εικόνες με τον πάπα στο εσωτερικό του κτηρίου.

Ο Χόρχε Μπεργκόλιο προέτρεψε τους ντόπιους ιερείς στην «αδελφοσύνη», προσκαλώντας τους να παραμείνουν «ανοικτοί και φίλοι όλων» «Προσευχηθείτε για μένα... αλλά προσοχή: προσευχηθείτε υπέρ μου, όχι εναντίον μου», είπε στο τέλος της ομιλίας του σε μια φράση που του αρέσει να λέει.

«Είμαι πραγματικά υπερήφανος που είμαι καθολικός επειδή ο πνευματικός μου ηγέτης ήρθε εδώ, και είμαι περήφανος που είμαι Ινδονήσιος», δήλωσε στο AFP ο Μάθιου Παουάι, ένας 46χρονος ιερέας.

Σήμερα το πρωί, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αστειεύτηκε με το θέμα των γεννήσεων στην Ινδονησία. «Στη χώρα σας, οι άνθρωποι κάνουν τρία, τέσσερα ή πέντε παιδιά, είναι ένα παράδειγμα για κάθε χώρα, καθώς ορισμένοι προτιμούν να έχουν μια γάτα ή ένα σκυλάκι. Αυτό δεν είναι σωστό», είπε, κάνοντας τον Ουιντόντο να γελάσει.

Ο Φραγκίσκος έκλεισε την ημέρα του με μια ανεπίσημη συνάντηση με νέους διαφόρων θρησκειών που είναι μέλη του δικτύου Scholas Occurrentes, ενός κινήματος που είχε στόχο αρχικά την εκπαίδευση των παιδιών στις υποβαθμισμένες συνοικίες του Μπουένος Άιρες.

Αύριο θα συμμετάσχει σε μια διαθρησκευτική συνάντηση στο τέμενος Ιστικλάλ και θα χοροστατήσει σε μια μεγάλη υπαίθρια λειτουργία στο εθνικό στάδιο της Τζακάρτα ενώπιον 80.000 πιστών, ενώ άλλοι 80.000 θα παρακολουθήσουν την τελετή έξω από το στάδιο.

Η πολυήμερη περιοδεία του σε τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ωκεανίας, που είχε προβλεφθεί αρχικά για το 2020, μετατέθηκε λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Μετά τον Παύλο ΣΤ' το 1970 και τον Ιωάννη Παύλο Β' το 1989, ο Φραγκίσκος είναι ο τρίτος πάπας που επισκέπτεται την Ινδονησία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v