Πηγές ΟΠΕΚ+: Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου μπορεί να περιμένει

Η καταβαράθρωση των τιμών του μαύρου χρυσού αναγκάζει τον οργανισμό των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να ανακρούσει πρύμναν. Πηγές τονίζουν ότι η προγραμματισμένη τόνωση αναβάλλεται για τουλάχιστον δύο μήνες.

Πηγές ΟΠΕΚ+: Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου μπορεί να περιμένει

Ο ΟΠΕΚ+ ρίχνει στο τραπέζι την καθυστέρηση στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, αφού οι τιμές πετρελαίου κατηφόρισαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές από τον όμιλο των πατρελαιοπαραγωγών.

Η κίνηση αποτελεί απάντηση στην καταβαράθρωση των τιμών, λόγω ανησυχιών για αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας και ιδιαίτερα της Κίνας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία αποφάσισαν αύξηση της παραγωγής κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο σχεδίου για σταδιακή χαλάρωση πρόσφατων περικοπών.

Σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των προοπτικών ζήτησης ωστόσο, το εύθραυστο κλίμα στην αγορά λόγω μεγαλύτερης προσφοράς, καθώς και ο τερματισμός της διαφωνίας που διέκοψε τις εξαγωγές της Λιβύης έχουν προκαλέσει ανησυχίες εντός του ομίλου, ανέφερε μία από τις πηγές.

Μια καθυστέρηση στην αύξηση της παραγωγής τον Οκτώβριο φαίνεται «πολύ πιθανή», δήλωσε άλλη πηγή, υπό τον όρο ανωνυμίας.

Οι τιμές υποχώρησαν 5% την Τρίτη μετά την είδηση ότι βρίσκεται στα σκαριά πιθανή συμφωνία για επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη. Η αδύναμη κινεζική ζήτηση και η πτώση των παγκόσμιων περιθωρίων διύλισης, που θα μπορούσαν να κάνουν τα διυλιστήρια να επεξεργάζονται λιγότερο αργό, έχουν επίσης παίξει τον ρόλο τους.

Ίσως είναι συνετό για τον ΟΠΕΚ+ να περιμένει ως τον Δεκέμβριο πριν ρίξει επιπλέον βαρέλια στην αγορά, πρόσθεσε η πηγή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v