Goldman Sachs: Ξεχάστε το ράλι στην τιμή του χαλκού

Tο μέταλλο ανέβηκε σε υψηλό όλων των εποχών πάνω από τα 11.000 δολάρια τον Μάιο. Εκτοτε έχει πέσει σχεδόν 20%, σε περίπου 8.950 δολάρια ανά τόνο.

Goldman Sachs: Ξεχάστε το ράλι στην τιμή του χαλκού

Η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του χαλκού το 2025 κατά ένα τρίτο. Η αμερικανική τράπεζα προειδοποίησε ότι το αναμενόμενο ράλι στην αγορά δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς η κρίση στην αγορά ακινήτων της Κίνας μειώνει τη ζήτηση για εμπορεύματα.

Τώρα αναμένει ότι ο χαλκός θα φτάσει κατά μέσο όρο στα 10.100 δολάρια τον τόνο το επόμενο έτος, πολύ χαμηλότερα από την πρόβλεψή της πριν από τέσσερις μήνες ότι θα κινηθεί στο ιστορικό υψηλό των 15.000 δολαρίων, γράφουν οι Financial Times.

«Το ράλι του χαλκού θα καθυστερήσει», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman σε σημείωμα, επικαλούμενοι την πτώση της κινεζικής κατανάλωσης μετάλλων που έχει βαθύνει τους τελευταίους μήνες. «Ως αποτέλεσμα, και δεδομένης της συνεχιζόμενης αδυναμίας στον τομέα των ακινήτων της Κίνας, πιστεύουμε ότι η εξάντληση των αποθεμάτων χαλκού – και το συνοδευτικό ράλι των τιμών – πιθανότατα θα έρθει πολύ αργότερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως».

Χρησιμοποιημένο για ηλεκτρικές καλωδιώσεις και μπαταρίες που είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση, το μέταλλο ανέβηκε σε υψηλό όλων των εποχών πάνω από τα 11.000 δολάρια τον Μάιο.

Το μέταλλο έχει πέσει σχεδόν 20% από τον Μάιο σε περίπου 8.950 δολάρια ανά τόνο, πυροδοτώντας ένα κύμα απαισιοδοξίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v