Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να αποσυρθεί από τα σύνορα με την Αίγυπτο

Το πλαίσιο της συμφωνίας που έχει ήδη εγκρίνει το Ισραήλ περιλαμβάνει απόσυρση από πυκνοκατοικημένα σημεία του διαδρόμου του Φιλάδελφου, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, αντίθετα με τη θέση Νετανιάχου.

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να αποσυρθεί από τα σύνορα με την Αίγυπτο

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το πλαίσιο για συμφωνία που έχει εγκριθεί από το Ισραήλ και προορίζεται να γεφυρώσει τα κενά μεταξύ των δύο πλευρών περιλαμβάνει την απόσυρση του ισραηλινού στρατού (IDF) από πυκνοκατοικημένες περιοχές κατά μήκος του διαδρόμου του Φιλάδελφου, μια μέρα αφότου ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει αναπτυγμένες τις δυνάμεις του στο μεθοριακό πέρασμα  στο άμεσο μέλλον.

«Η ίδια η συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης γεφύρωσης με την οποία ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε, περιλαμβάνει την απομάκρυνση των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) από όλες τις πυκνοκατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων αυτών κατά μήκος και δίπλα στον εν λόγω διάδρομο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σε ενημέρωση δημοσιογράφων. «Αυτή είναι η πρόταση στην οποία είχε συμφωνήσει το Ισραήλ».

Ο Κίρμπι ερωτηθείς αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν να επιτραπεί στα ισραηλινά στρατεύματα να παραμείνουν σε λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές κατά μήκος του διαδρόμου του Φιλαδέλφου.

Ενώ επανέλαβε την πρόβλεψη της συμφωνίας ώστε το Ισραήλ να αποσυρθεί τουλάχιστον εν μέρει από τον διάδρομο του Φιλαδέλφου, εντούτοις ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναγνώρισε ότι η Ιερουσαλήμ εκφράζει ανησυχίες πως «χρειάζεται κάποια ασφάλεια κατά μήκος του διαδρόμου».

«Δεν πρόκειται να μπω σε συζήτηση με τον πρωθυπουργό για όσα είπε το Σαββατοκύριακο», είπε ο Kίρμπι.

Ο Νετανιάχου υποστήριξε χθες ότι εάν αποχωρήσουν τα στρατεύματα από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, τα οποία, υποστηρίζει το Ισραήλ, αποτελούν βασική αρτηρία λαθρεμπορίου, θα επανεισαχθεί εξοπλισμό για την κατασκευή όπλων και θα ανοίξουν και πάλι σήραγγες στη Λωρίδα, από τις οποίες θα μπορούσαν να φυγαδευτούν οι όμηροι. 

Πρόσθεσε επίσης ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο του διαδρόμου του Φιλάδελφου στο προσεχές μέλλον, χαρακτηρίζοντας ως ζωτικής σημασίας την παρουσία του εκεί για την ασφάλεια του Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v