Γιατί βουλιάζει το πετρέλαιο, hedge funds «αρκούδες»

Γκρεμίζονται οι τιμές του "μαύρου χρυσού". Βουτιά 4,5% στα 74 δολ. το Brent. Πώς οι ανησυχίες για τις οικονομίες και οι κινήσεις του ΟΠΕΚ+ αντισταθμίζουν κάθε αναμενόμενο κίνητρο από την προοπτική για χαμηλότερα επιτόκια.

Γιατί βουλιάζει το πετρέλαιο, hedge funds «αρκούδες»

Οι παίκτες στις παγκόσμιες προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων παραμένουν στον αστερισμό των «αρκούδων», αποδυναμωμένοι, σχετικά με τις προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου, σε σχέση με τις προβλέψεις για την κατανάλωση στις αρχές του έτους και τη διαρκή δέσμευση από τις χώρες στον ΟΠΕΚ⁺ να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής από τον Οκτώβριο.

Οι τιμές του πετρελαίου Brent γκρεμίζονται 4,8% κάτω από τα 74 δολ. το βαρέλι, καθώς η υποτονική οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, αύξησε τις ανησυχίες για τη ζήτηση σε βαθμό που επισκίασε τον αντίκτυπο της διακοπής της παραγωγής και των εξαγωγών από τη Λιβύη.

Το πετρέλαιο έπεσε κατακόρυφα -διαγράφοντας τα κέρδη του για το έτος- μετά τη συμφωνία για την αποκατάσταση των προμηθειών από τη Λιβύη καθώς οι traders έστρεψαν την προσοχή τους πίσω στις ανησυχίες για τη χλιαρή παγκόσμια ζήτηση αργού.

Οι εκτιμήσεις για αδύναμη ζήτηση προβληματίζουν παγκοσμίως. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τελική έκθεση της S&P Global, ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις ΗΠΑ υποχώρησε στις 47,9 μονάδες τον Αύγουστο από 48 και έναντι εκτίμησης 48,1. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του κλάδου.

Hedge funds και άλλοι διαχειριστές χρημάτων αγόρασαν το ισοδύναμο των 32 εκατομμυρίων βαρελιών στα έξι πιο σημαντικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών.

Οι αγορές αντέστρεψαν τις πωλήσεις 48 εκατομμυρίων βαρελιών την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αρχεία που κατατέθηκαν στην ICE Futures Europe και στην Επιτροπή Εμπορικών Συμβάσεων Εμπορευμάτων των ΗΠΑ.

Ακόμη και μετά την αγορά, η συνδυασμένη θέση ήταν μόλις 211 εκατομμύρια βαρέλια από 524 εκατομμύρια βαρέλια (40ο εκατοστημόριο) στις αρχές Ιουλίου.

Την πιο πρόσφατη εβδομάδα σημειώθηκαν μικρής κλίμακας αγορές Brent (+19 εκατομμύρια βαρέλια), NYMEX και ICE WTI (+8 εκατομμύρια), ντίζελ ΗΠΑ (+4 εκατομμύρια), βενζίνη ΗΠΑ (+1 εκατ.) και ευρωπαϊκό πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (+1 εκατομμύριο).

Ωστόσο, οι θέσεις σε όλο το πεδίο παρέμειναν εξαιρετικά πτωτικές, με περιορισμένη εξαίρεση του WTI, όπου τα χαμηλά αποθέματα γύρω από το σημείο παράδοσης στο Cushing στην Οκλαχόμα και η επιβράδυνση της γεώτρησης διατήρησαν τις πτωτικές θέσεις short.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων παρέμειναν αρνητικοί, παρόλο που οι τιμές αναφοράς για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού είχαν ήδη πέσει κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο μετά και την προσαρμογή στον πληθωρισμό.

Επιτόκια και ΟΠΕΚ+

Οι επενδυτές δείχνουν βέβαιοι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και άλλες κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν σύντομα τα επιτόκια για να τονώσουν τις καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες, αλλά αυτό δεν έχει διαλύσει τις ανησυχίες για την αδύναμη πορεία της ζήτησης πετρελαίου.

Αντίθετα, οι προβλέψεις για απότομες μειώσεις των επιτοκίων για το υπόλοιπο του 2024 και έως το 2025 θεωρήθηκαν να επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι οι μεγάλες οικονομίες πρόκειται να φρενάρουν σημαντικά, διατηρώντας την ανάπτυξη της ζήτησης σε μέτρια επίπεδα.

Οι traders στα futures εμπορευμάτων παρέμειναν επίσης ανήσυχοι για τις αυξήσεις της παραγωγής που εκκρεμoύν από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της στον ΟΠΕΚ⁺ από τις αρχές Οκτωβρίου, οι οποίες, εάν πραγματοποιηθούν, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα αποθέματα και να πιέσουν περαιτέρω τις τιμές.

Από τη μεριά των τοποθετήσεων, υπάρχει σημαντικό περιθώριο για τους διαχειριστές κεφαλαίων να περικόψουν τις θέσεις short και να ξαναχτίσουν long, αυξάνοντας τις τιμές στη διαδικασία, αλλά μόνο εάν η ροή ειδήσεων γίνει πιο θετική, αναφέρει σχόλιο στο Reuters.

Προς το παρόν, οι τιμές παραμένουν υπό πίεση, επειδή οι αμφιβολίες για τις οικονομικές προοπτικές και οι φόβοι για την προσθήκη περισσότερου πετρελαίου στην αγορά από τον ΟΠΕΚ⁺ αντισταθμίζουν κάθε αναμενόμενο κίνητρο από την προοπτική για χαμηλότερα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v