Φινλανδία: Μπλόκο σε αγορά ακινήτων από Ρώσους

Διακυβεύεται η ασφάλεια της χώρας από «ύποπτες αγορές» στις οποίες προχωρούν Ρώσοι, κοντά σε κρίσιμες εθνικές υποδομές όπως στρατόπεδα, ισχυρίζεται το Ελσίνκι και ετοιμάζει νόμο γενικής απαγόρευσης.

Φινλανδία: Μπλόκο σε αγορά ακινήτων από Ρώσους

Η Φινλανδία σχεδιάζει να απαγορεύσει πλήρως την απόκτηση ακινήτων από ορισμένους ξένους υπηκόους, υποστηρίζοντας ότι έχουν αναδυθεί ανησυχίες ασφαλείας σχετικά με αγορές που συνδέονται με τη Ρωσία, κοντά σε κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Ο υπουργός Άμυνας Άντι Χακάνεν πρότεινε να παγώσει κάθε αγορά από Ρώσους στο βόρειο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, που μοιράζεται τα μακρύτερα χερσαία σύνορα της συμμαχίας με τον μεγάλο αντίπαλό της. Σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από το τέλος του έτους, μεταδίδει το Bloomberg.

Η πρόταση νόμου δεν θα κατονομάζει ρητά τη γειτονική χώρα, διευκρίνισε ο υπουργός.

Ο νόμος θα ισχύει για πολίτες χωρών που έχουν «παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία άλλου κράτους και θα μπορούσαν να απειλήσουν την ασφάλεια της Φινλανδίας». Η απαγόρευση θα περιλαμβάνει επίσης νομικά πρόσωπα «που εδρεύουν στην επικράτεια ενός τέτοιου κράτους ή που ανήκουν ή επηρεάζονται από έναν πολίτη ή οντότητα ενός τέτοιου κράτους», δήλωσε.

Η φινλανδική κυβέρνηση θα επικεντρωθεί επίσης στην «πιο αποτελεσματική» επίβλεψη περιουσιακών στοιχείων «κεντρικών για την ασφάλεια της κοινωνίας και του εφοδιασμού», ανέφερε.

Οι ανησυχίες των Φινλανδών για την εθνική ασφάλεια έχουν ενταθεί μετά από απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από άτομα από τη Ρωσία ή με διασυνδέσεις στη χώρα. Το Ελσίνκι -που εντάχθηκε στη Βορειοατλαντική Συμμαχία τον Απρίλιο του περασμένου έτους- έχει ήδη προωθήσει νομοθεσία που επιτρέπει παρεμβάσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας στις συναλλαγές ακινήτων πριν αυτές πραγματοποιηθούν, ενώ ακολούθως μπλόκαρε αγορές, όπως την πώληση ενός πρώην γηροκομείου που βρίσκεται κοντά σε στρατιωτική ζώνη.

Πολλές αναφορές έκαναν λόγο για ύποπτες αγορές στη χώρα, μερικές από τις οποίες περιλάμβαναν οχυρώσεις με ελικοδρόμια ή αφορούσαν ζημιογόνα ξενοδοχεία που διατηρούνται στη ζωή από ιδιοκτήτες που συνδέονται με τη Ρωσία, καθώς και τοποθεσίες κοντά σε κρίσιμες υποδομές.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Ιούνιο ότι τέτοιες ιδιοκτησίες «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ορισμένες ζημιές ή πιθανώς ως προγεφύρωμα σε σχέση με κάποια μεγαλύτερη επιχείρηση».

Πριν από δύο μήνες, η Φινλανδία ψήφισε νόμο που επιτρέπει την απώθηση μεταναστών που στέλνονται στα ανατολικά σύνορά της από τη Ρωσία, στο πλαίσιο υβριδικού πολέμου από πλευράς Κρεμλίνου. Αυτός ο προσωρινός νόμος έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την προσπάθεια του Κρεμλίνου -όπως υποστηρίζει το Ελσίνκι- να υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια της χώρας, με όπλο τις μεταναστευτικές ροές κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών, που εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v