Πρώτη συμφωνία ΕΕ με Ανγκόλα για βιώσιμες επενδύσεις

Η Ανγκόλα είναι ο 5ος επενδυτικός προορισμός στην Αφρική. Καλύπτει το 8% των άμεσων ξένων επενδύσεων της ΕΕ στην ήπειρο, ύψους 21,7 δισ. ευρώ το 2022. Η συμφωνία αποτελεί μέρος των στόχων για επενδύσεις 150 δισ. ευρώ.

Πρώτη συμφωνία ΕΕ με Ανγκόλα για βιώσιμες επενδύσεις

Τέθηκε σε ισχύ πρώτη συμφωνία της ΕΕ με την Ανγκόλα για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων . Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία της ΕΕ για τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Αποσκοπεί στο να δώσει κίνητρα για ξένες επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η συμφωνία θα διαμορφώσει ένα πιο διαφανές, αποδοτικό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον για τους επενδυτές στην Ανγκόλα και θα προωθήσει τις βιώσιμες επενδύσεις από επιχειρήσεις της ΕΕ στην Ανγκόλα, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η συμφωνία εστιάζεται στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω μέτρων για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, όπως η αύξηση της διαφάνειας των επενδυτικών κανονισμών, η προώθηση της χρήσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για αδειοδοτήσεις και η τόνωση της συμμετοχής από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η διευκόλυνση των επενδύσεων ωφελεί τόσο τους ξένους όσο και τους εγχώριους επενδυτές, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η συμφωνία σέβεται τις περιβαλλοντικές και κλιματικές δεσμεύσεις, καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα, και διασφαλίζει ότιη διευκόλυνση των επενδύσεων ευθυγραμμίζεται με τους στόχους για τη βιωσιμότητα.

Οι βελτιώσεις στο επιχειρηματικό κλίμα θα βοηθήσουν να γίνουν επενδύσεις σε τομείς με αναξιοποίητες δυνατότητες, όπως η πράσινη ενέργεια, οι αξιακές αλυσίδες του αγροδιατροφικού τομέα, η ψηφιακή καινοτομία, η αλιεία, η εφοδιαστική και οι πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας. Ως εκ τούτου, η συμφωνία θα συμβάλει στις προσπάθειες της Ανγκόλας να διαφοροποιήσει την οικονομία της πέρα από τα ορυκτά καύσιμα.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος των φιλόδοξων στόχων που έχει η ΕΕ να εμβαθύνει τη συνεργασία της με την Αφρική. Συμπληρώνει τους στόχους της δέσμης για την παγκόσμια επενδυτική πύλη ΕΕ Αφρικής, μέσω της οποίας η ΕΕ θα στηρίξει τις αφρικανικές χώρες με επενδύσεις αξίας 150 δισ. ευρώ. Με βάση αυτή την επιτυχή έκβαση, η Επιτροπή διερευνά τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης τέτοιας συμφωνίας με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες-εταίρους στην Αφρική.

Επόμενα βήματα

Οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν τώρα για την εφαρμογή της συμφωνίας. Η ΕΕ θα στηρίξει την Ανγκόλα μέσω στοχευμένης τεχνικής στήριξης με στόχο την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Μια επιτροπή διευκόλυνσης των επενδύσεων, αποτελούμενη από εκπροσώπους της ΕΕ και της Ανγκόλας, θα εποπτεύει επίσης την εφαρμογή της συμφωνίας και θα αναζητήσει τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση των επενδυτικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ανγκόλας.

Ιστορικό

Η Ανγκόλα είναι ο 5ος επενδυτικός προορισμός της ΕΕ στην αφρικανική ήπειρο. Καλύπτει το 8% των άμεσων ξένων επενδύσεων της ΕΕ στην Αφρική, ύψους 21,7 δισ. ευρώ το 2022. Οι επενδύσεις της Ανγκόλας στην ΕΕ ανήλθαν σε 2,9 δισ. ευρώ το 2022. Η ΕΕ είναι ο κύριος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Ανγκόλας.

Στις 18 Νοεμβρίου 2022 η ΕΕ και η Ανγκόλα ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία. Η συμφωνία υπεγράφη στις 17 Νοεμβρίου 2023 στη Λουάντα της Ανγκόλας.

Η συμφωνία αποτυπώνει τη δέσμευση της Κομισιόν, όπως περιγράφεται στην επανεξέταση της εμπορικής πολιτικής του 2021, να «προτείνει μια νέα πρωτοβουλία για βιώσιμες επενδύσεις σε εταίρους ή περιφέρειες της Αφρικής και της Νότιας Γειτονίας» που συμμερίζονται την ίδια φιλοδοξία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v