Ντράγκι: Δώστε στην αμυντική βιομηχανία πρόσβαση σε κεφάλαια

Οι αμυντικές εταιρείες της ΕΕ πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα, επισημαίνει. Οι συγχωνεύσεις δεν θα πρέπει να μπλοκάρονται για λόγους ανταγωνισμού.

Ντράγκι: Δώστε στην αμυντική βιομηχανία πρόσβαση σε κεφάλαια

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες δεν πρέπει να φοβούνται τη γραφειοκρατία καθώς αυξάνουν την παραγωγή όπλων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που περιήλθε στην κατοχή του Politico.

Καθώς η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι αμυντικές εταιρείες της ηπείρου θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση σε κεφάλαια της ΕΕ, ενώ οι συγχωνεύσεις δεν θα πρέπει να μπλοκάρονται, ανεξάρτητα από ανησυχίες για θέματα ανταγωνισμού, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα που συνέταξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

«Η αμυντική βιομηχανική βάση της ΕΕ αντιμετωπίζει διαρθρωτικές προκλήσεις όσον αφορά την ικανότητα, την τεχνογνωσία και το τεχνολογικό πλεονέκτημα. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ δεν συμβαδίζει με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της», προειδοποίησε ο Ντράγκι στο προσχέδιο.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ολοκληρώνει την πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξετάζοντας πώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να ανακτήσει πλεονεκτήματα στην παγκόσμια σκηνή.

«Με την επιστροφή του πολέμου στην άμεση γειτονιά της ΕΕ, την εμφάνιση νέου τύπου υβριδικών απειλών και μια πιθανή μετατόπιση της γεωγραφικής εστίασης και των αμυντικών αναγκών των Ηνωμένων Πολιτειών, η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει αυξανόμενη ευθύνη για τη δική της άμυνα και ασφάλεια», αναφέρεται στο προσχέδιο του εγγράφου.

Το προσχέδιο κάνει αναφορά σε πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αμυντικός τομέας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ανεπαρκών δημόσιων δαπανών -η ΕΕ στο σύνολό της ξοδεύει περίπου το ένα τρίτο των ΗΠΑ για την άμυνα, ανέφερε.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων δραστηριοποιούνται επίσης σε μικρές εγχώριες αγορές, ενώ οι χώρες της ΕΕ δεν συντονίζονται στις προμήθειες και εξαρτώνται κατά 80% από διεθνείς προμηθευτές, κυρίως από τις ΗΠΑ, έγραψε ο Ντράγκι.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την εισαγωγή της «αρχής ευρωπαϊκής προτίμησης» για την παροχή κινήτρων για ευρωπαϊκές αμυντικές λύσεις έναντι των ανταγωνιστών, τον καθορισμό ενός μοντέλου διακυβέρνησης και, τέλος, τη δημιουργία μιας κεντρικής «Αρχής Αμυντικής Βιομηχανίας» που θα κάνει προμήθειες κεντρικά για λογαριασμό των χωρών της ΕΕ.

«Η αρχή θα διοικείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συμπροεδρεύεται από τον HRVP/ Αρχηγό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και την Επιτροπή», αναφέρεται στο έγγραφο. «Θα λαμβάνει συμβουλές από ειδικές ομάδες που αποτελούνται από εκπροσώπους της βιομηχανίας και των κρατών-μελών της ΕΕ».

Ένα προσχέδιο του τμήματος που ασχολείται με την αμυντική βιομηχανία, με ημερομηνία 20 Ιουνίου, ζητούσε από τις Βρυξέλλες να άρουν τα εμπόδια ώστε οι εταιρείες αμυντικού υλικού να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ. Καλεί σε τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τις δανειοδοτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σχετικά με τον αποκλεισμό των επενδύσεων στην άμυνα και την τροποποίηση των Βιώσιμων Χρηματοοικονομικών Πλαισίων της ΕΕ και των κανόνων ESG προς όφελος του τομέα.

Ο Ντράγκι θα συζητήσει την έκθεση σε μια κεκλεισμένων των θυρών, υψηλού επιπέδου συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη και σχεδιάζει να τη δημοσιεύσει τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v