Αίτημα της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS, παιχνίδι σε Ανατολή και Δύση

Η κίνηση αντανακλά τις φιλοδοξίες της να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο. Η στρατηγική Ερντογάν για την επόμενη μέρα της Τουρκίας.

Αίτημα της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS, παιχνίδι σε Ανατολή και Δύση

Η Τουρκία ζήτησε επίσημα να ενταχθεί στην ομάδα BRICS καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της και να σφυρηλατήσει νέους δεσμούς πέρα από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η άποψη της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους απομακρύνεται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν έχουν εξουσιοδότηση να σχολιάσουν.

Η νέα διπλωματική κίνηση της χώρας αντανακλά τις φιλοδοξίες της να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως βασικού μέλους του ΝΑΤΟ, ανέφεραν.

Συνδυάζοντας την Ευρώπη και την Ασία, η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στους BRICS πριν από μερικούς μήνες, εν μέσω απογοήτευσης για την έλλειψη προόδου στην προσπάθειά της εδώ και δεκαετίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε η πηγή.

Η κίνηση είναι επίσης εν μέρει αποτέλεσμα ρήξεων με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ αφού η Τουρκία διατήρησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, συμπλήρωσε. Το υπουργείο Εξωτερικών και η προεδρία της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

«Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, με κύρος και αποτελεσματική χώρα, εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα», δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο. «Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός από αυτή δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα τη βλάψει».

Η ομάδα BRICS, που πήρε το όνομά της από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες. Απέκτησε τέσσερα νέα μέλη στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος εντάχθηκαν στις τάξεις της. Η Σαουδική Αραβία προσκλήθηκε να συμμετάσχει, αν και το βασίλειο δεν το έχει κάνει ακόμη.

Η περαιτέρω διεύρυνση της ομάδας θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, είπε η πηγή. Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και ο στενός σύμμαχος της Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν είναι μεταξύ άλλων χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν.

Οι BRICS αυτοπροβάλλονται ως εναλλακτική σε αυτό που τα μέλη της βλέπουν ως θεσμούς που κυριαρχεί η Δύση, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα νέα μέλη μπορούν ενδεχομένως να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας καθώς και να διευρύνουν τις πολιτικές και εμπορικές τους σχέσεις.

Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ από το 2005, αλλά έχει συναντήσει μια σειρά από εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που το μπλοκ περιγράφει ως δημοκρατικές αδυναμίες της χώρας.

Η Τουρκία πιστεύει ότι η ένταξη στους BRICS θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να βελτιώσει την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα και να γίνει εμπορικός αγωγός μεταξύ της ΕΕ και της Ασίας. Θέλει να γίνει κόμβος για εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία, λένε οι πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v