Citi: Τι σημαίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γερμανία

Πώς μπορούν να επηρεάσουν οι εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία τη δημοσιονομική πολιτική. Η μετατροπή του ηγέτη του CDU σε «εν αναμονή καγκελάριου» και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Ο «πειρασμός» στον οποίο αντιστέκεται το AfD.

Citi: Τι σημαίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γερμανία

«Το ακροδεξιό κόμμα AfD συνεχίζει να αντιστέκεται στον "πειρασμό" της εξουσίας μέχρι να πάρει μια απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό παραμένει μια μακρινή προοπτική, οπότε προς το παρόν ο συντηρητικός ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς ενίσχυσε τη θέση του ως εν αναμονή καγκελάριου.

Τα βασικά ερωτήματα προς το παρόν είναι αν η Γερμανία οδεύει προς πρόωρες εκλογές, αν υπάρχει άνοιγμα για δημοσιονομική χαλάρωση και αν οι ψηφοφορίες μπορούν να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή και εξωτερική πολιτική της Γερμανίας. Και η απάντηση είναι μάλλον "όχι"», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Το ακροδεξιό AfD ήρθε πρώτο με 33% στις περιφερειακές εκλογές στη Θουριγγία και από κοντά δεύτερο με 31% στη Σαξονία, την 1η Σεπτεμβρίου. Το ακροαριστερό BSW ήρθε τρίτο 16% και 12%, αντίστοιχα. Στη Θουριγγία, τα δύο κόμματα κατέχουν πολύ περισσότερες από τις μισές έδρες στο κοινοβούλιο, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η πλειοψηφία χωρίς τουλάχιστον ένα από αυτά.

Τα βασικά συμπεράσματα της Citi μπορεί να είναι άλλα από την άνοδο των άκρων:

  1. Ο ηγέτης του CDU Friedrich Merz είναι ο εν αναμονή καγκελάριος. Οι συντηρητικοί παρέμειναν σταθεροί στο 24% στη Θουριγγία και στο 32% στη Σαξονία και πιθανότατα θα διοικήσουν τις επόμενες κυβερνήσεις εκεί. Αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο CDU στις εθνικές δημοσκοπήσεις ενισχύοντας τη θέση του Merz για την υποψηφιότητα του καγκελάριου.
  2. Το AfD συνεχίζει να αντιστέκεται στον «πειρασμό» της εξουσίας. Ενώ οι ηγέτες του AfD διεκδίκησαν εντολή διακυβέρνησης στη Θουριγγία και υποσχέθηκαν συνομιλίες συνασπισμού με το CDU, δεν υπήρξε καμία ένδειξη για συμβιβασμούς στις πολιτικές. Βέβαια όλα τα άλλα κόμματα έχουν ήδη απορρίψει οποιαδήποτε συνεργασία με το AfD. Η στρατηγική του το κρατάει προς το παρόν εκτός εξουσίας, αλλά αποτρέπει επίσης την «ενσωμάτωση».
  3. Οι δημοσκοπήσεις της INSA πήγαν μάλλον καλά στην ανατολική Γερμανία. Οι δημοσκοπήσεις της INSA έχουν την τάση να προβλέπουν υπερβολικά τα ποσοστά ψήφου των ακραίων κομμάτων στις εθνικές εκλογές. Τώρα, θα πρέπει να δώσουμε στην INSA μεγαλύτερη βαρύτητα πριν από τις επόμενες εκλογές.

Αναφορικά με τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν από τις πρόσφατες εκλογές:

  • Θα αντέξει ο συνασπισμός του καγκελάριου Όλαφ Σολτς; Η Citi είχε προειδοποιήσει ότι αυτές οι εκλογές θα δημιουργούσαν κινδύνους για την εθνική πολιτική σταθερότητα και ο αναπληρωτής πρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι δήλωσε δεόντως ότι ο συνασπισμός «έχασε τη νομιμοποίησή του, έκανε ζημιά στη χώρα και στο κόμμα του». Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν ο αρχηγός του κόμματος και υπουργός Οικονομικών Christian Lindner συμφωνεί. Οι αξιωματούχοι των Πρασίνων και του SPD ήταν πιο επιφυλακτικοί. Ακόμη και αν το FDP αποχωρήσει -δεν είναι το βασικό σενάριο- ο Όλαφ Σολτς θα μπορούσε να συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας, εκτός αν το κοινοβούλιο ψηφίσει νέο καγκελάριο με πλειοψηφία σε μια «εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας».
  • Θα αναζητήσουν τα κόμματα του κέντρου δημοσιονομικό χώρο για να αντιμετωπίσουν το λαϊκίστικο κύμα; Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Σόλινγκεν, μόλις μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, όλα τα κόμματα του κεντρικού ρεύματος στράφηκαν κατά της μετανάστευσης προκειμένου να ανακόψουν τη ροή των ψηφοφόρων προς τα δεξιά. Ωστόσο, οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν ο συνασπισμός και οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης θα προχωρήσουν παραπέρα. Δεδομένης της οικονομικής κακοδαιμονίας, δεν αποκλείει ακόμα η Citi (στην πραγματικότητα ελπίζει) να συμφωνήσουν να μεταρρυθμίσουν, να παρακάμψουν ή να καταργήσουν τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Γερμανίας, για να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική πολιτική πριν από τις εκλογές. Ωστόσο, δεν έχουμε δει κάποιο σχόλιο προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε δεν φαίνεται να επίκειται.
  • Τι ρόλο θα διαδραματίσει η Σάρα Βάγκενκνεχτ; Σε αντίθεση με το AfD, το νέο κόμμα BSW της πρώην πολιτικού του Κόμματος της Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχτ φαίνεται να είναι ανοιχτό στην είσοδο σε συνασπισμούς. Τουλάχιστον στη Θουριγγία, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να παρακαμφθεί το BSW. Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις της Wagenknecht και τι συμβιβασμούς θα κάνει. Τα πιο ανατρεπτικά σημεία του προγράμματος του BSW είναι στην εξωτερική πολιτική, όπου είναι επικριτικό τόσο για την ΕΕ όσο και για το ΝΑΤΟ. Όπως και το AfD, το BSW συγκεντρώνει περίπου τα μισά ποσοστά σε εθνικό επίπεδο από αυτά που έφτασε στη Θουριγγία και τη Σαξονία, οπότε ρεαλιστικά η Wagenknecht θα έχει αντίκτυπο μόνο αν καταφέρει να δημιουργήσει συμμαχίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v