Φρέναρε η οικονομία της Τουρκίας το 2ο τρίμηνο

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ μειώθηκε στο 2,5% από το αναθεωρημένο 5,3%, ανακοίνωσε τη η κρατική στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας. Βαρίδι τα υψηλά επιτόκια.

Φρέναρε η οικονομία της Τουρκίας το 2ο τρίμηνο

Η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας επιβραδύνθηκε τόσο σε τριμηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, υπογραμμίζοντας την επίδραση του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν προσαρμοσμένο στην εποχικότητα αυξήθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι αύξησης 1,4% την προηγούμενη περίοδο. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ μειώθηκε στο 2,5% από το αναθεωρημένο 5,3%, ανακοίνωσε τη η κρατική στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας.

Οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση 0,5% σε τριμηνιαία βάση και ανάπτυξη 3,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με ξεχωριστές έρευνες του Bloomberg.

Η ανάπτυξη την προηγούμενη περίοδο έως τον Μάρτιο βασίστηκε στην εγχώρια ζήτηση με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις προσδοκίες για υψηλότερες τιμές που τροφοδοτούν την κατανάλωση. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο σχεδόν έξι φορές στο 50% από πέρυσι για να περιορίσει τις δαπάνες των νοικοκυριών και να επιβραδύνει τον πληθωρισμό, που επί του παρόντος κυμαίνεται πάνω από 60%.

Η νομισματική αρχή δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι πρώιμοι δείκτες δείχνουν ότι η εγχώρια ζήτηση μειώνεται το τρίτο τρίμηνο λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Η περιοριστική νομισματική πολιτική πλήττει ορισμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, ειδικά στην κλωστοϋφαντουργία. Κορυφαίοι επιχειρηματίες που εκπροσωπούν κατασκευαστές ενδυμάτων έχουν πρόσφατα παραπονεθεί για χαμηλή ζήτηση στο εξωτερικό, υψηλό πληθωρισμό και έλλειψη χρηματοδότησης.

Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ — ο οποίος επέβλεψε την απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού από τον διορισμό του πέρυσι — ακολουθεί μια λεπτή γραμμή καθώς προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τις τιμές χωρίς να σπρώξει την οικονομία σε βαθιά συρρίκνωση.

Η επιβράδυνση της δραστηριότητας πιθανότατα θα είναι πιο έντονη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανέφεραν οικονομολόγοι της Goldman Sachs σε έκθεσή τους. 

Οι αρχές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί σε περίπου 40% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου θα δημοσιευθούν την Τρίτη και πιθανότατα θα δείχνουν επιβράδυνση περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v