Καταποντίστηκε ο Σολτς, πρωτιά για το ακροδεξιό AfD στη Θουριγγία

(upd) Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται σε τροχιά νίκης στη Θουριγγία με 33,5%, σύμφωνα με τα exit polls. Θα πρόκειται για τον πρώτο θρίαμβο ενός ακροδεξιού κόμματος σε ψηφοφορία σε γερμανικό κρατίδιο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καταποντίστηκε ο Σολτς, πρωτιά για το ακροδεξιό AfD στη Θουριγγία

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελάριου Όλαφ Σολτς καταποντίστηκε σε δύο περιφερειακές εκλογές στην ανατολική Γερμανία σήμερα Κυριακή, με λαϊκιστικά κόμματα της άκρας δεξιάς και της αριστεράς να κερδίζουν περίπου τις μισές ψήφους τόσο στη Θουριγγία όσο και στη Σαξονία.

Oπως σημειώνει το Bloomberg, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται σε τροχιά νίκης στη Θουριγγία με 33,5%, σύμφωνα με τα exit polls που διενεργήθηκαν για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD. Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τον πρώτο θρίαμβο ενός ακροδεξιού κόμματος σε ψηφοφορία σε γερμανικό κρατίδιο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ακόμη και αν είναι εξαιρετικά απίθανο να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το CDU με 24,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) με 14,5%, ενώ η Αριστερά ακολουθεί με 11,5%. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού καταποντίζονται, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να φθάνει μόλις το 6,5% και τους Πράσινους και το FDP να περιορίζονται κάτω από το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο, με 4% και 1% αντίστοιχα.

Τα τρία κόμματα της συμμαχίας του Σολτς - οι Σοσιαλδημοκράτες του, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες - κατάφεραν να συγκεντρώσουν περίπου 15% σε κάθε ένα από τα δύο κρατίδια. Το FDP έχασε το όριο του 5% για την είσοδο σε ένα από τα δύο περιφερειακά κοινοβούλια και οι Πράσινοι έμειναν πίσω στη Θουριγγία. Το μόνο κυρίαρχο κόμμα που τα πήγε καλά ήταν το συντηρητικό CDU (Χριστιανοδημοκράτες), το οποίο κερδίζει στη Σαξονία (32%) και έρχεται δεύτερο στη Θουριγγία. 

Τα αποτελέσματα επιφέρουν ένα ακόμη πικρό πλήγμα στον Σολτς και την εξαιρετικά αντιδημοφιλή κυβέρνησή του και αναδεικνύουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Η εικόνα φαίνεται εξίσου άσχημη για μια ακόμη ψηφοφορία σε τρεις εβδομάδες στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου - την περιοχή που περιβάλλει την πρωτεύουσα Βερολίνο και στην οποία βρίσκεται η εκλογική περιφέρεια του Σολτς στο Πότσνταμ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v