Νέα σκληρή κόντρα Νετανιάχου-Υπ. Αμυνας για τη Γάζα

Ο πρωθυπουργός δίνει προτεραιότητα στο να διατηρήσει τα ισραηλινά στρατεύματα στον «Διάδρομο Φιλαδέλφεια» παρά στο να σώσει τις ζωές των υπόλοιπων ομήρων στη Γάζα. Θυελλώδες υπουργικό.

Νέα σκληρή κόντρα Νετανιάχου-Υπ. Αμυνας για τη Γάζα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να είπε στον Υπουργό Άμυνας Γ. Γκάλαντ ότι δίνει προτεραιότητα στο να διατηρήσει τα ισραηλινά στρατεύματα στον «Διάδρομο Φιλαδέλφεια» παρά στο να σώσει τις ζωές των υπόλοιπων ομήρων στη Γάζα.

Η στάση αυτή μοιράστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας την Πέμπτη το βράδυ, κατά την οποία ο πρωθυπουργός έβαλε το ανώτατο υπουργικό σώμα να ψηφίσει για να εγκρίνει μια σειρά χαρτών που καταρτίστηκαν από τον στρατό (IDF), οι οποίοι δείχνουν πώς το Ισραήλ σκοπεύει να διατηρήσει τα στρατεύματά του αναπτυγμένα στη ζώνη εννέα μιλίων στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, γνωστή ως Διάδρομος Φιλαδέλφεια κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που είναι υπό διαπραγμάτευση.

Ήταν η τελευταία απόδειξη του διχασμού μεταξύ Νετανιάχου και του κατεστημένου στο χώρο της ασφάλειας. Ο Γκάλαντ και οι αρχηγοί έχουν επανειλημμένα πιέσει τον Νετανιάχου για περισσότερους συμβιβασμούς στις διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τον Διάδρομο Φιλαδέλφεια, φοβούμενοι ότι οι σκληροπυρηνικές θέσεις του καταστρέφουν τα περιθώρια για συμφωνία.

Σύμφωνα με μια απομαγνητοφώνηση από τη συνάντηση που διέρρευσε στο Channel 12 την Παρασκευή, οι υπουργοί δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων ότι θα γίνονταν ψηφοφορία για τους χάρτες του IDF και ο Γκάλαντ ζήτησε να μάθει γιατί ήταν απαραίτητο.

«Η σημασία αυτού είναι ότι η Χαμάς δεν θα το δεχτεί, επομένως δεν θα υπάρξει συμφωνία και δεν θα απελευθερωθούν όμηροι», είπε ο Γκάλαντ στους υπουργούς.

Ο Νετανιάχου απάντησε: «Αυτή είναι η απόφαση».

Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ πίεσε στη συνέχεια να προχωρήσει η ψηφοφορία για τους χάρτες τους οποίους παρουσίασε το IDF την περασμένη εβδομάδα σε μεσολαβητές στο Κάιρο, αλλά ο Γκάλαντ ισχυρίστηκε ότι ο Νετανιάχου είχε επιβάλει τη θέση του στο κατεστημένο ασφαλείας και ότι οι χάρτες που παρουσίασε ήταν αντίθετοι με τη στάση του ιδίου.

«Επέβαλα; επέβαλα;» Ο Νετανιάχου απάντησε.

«Φυσικά και το έκανες. Είχαν το δικό τους σχέδιο. Διεξάγετε τις διαπραγματεύσεις μόνοι σας από τότε που διαλύθηκε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο (τον Ιούνιο). Μαθαίνουμε για αποφάσεις μόνο εκ των υστέρων. Οι διαπραγματευτές ετοίμασαν τους χάρτες όπως ήθελες, αλλά είχαν διαφορετική θέση», είπε ο Γκάλαντ.

Στη συνέχεια ο Νετανιάχου χτύπησε τα χέρια του στο τραπέζι, απαιτώντας άμεση ψηφοφορία.

Ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Χέρτσι Χαλέβι, έσπευσε να εκφράσει τις δικές του ανησυχίες σχετικά με τη στρατηγική του πρωθυπουργού: «Οι IDF θα γνωρίζουν πώς να εισέλθουν και να επιστρέψουν στον Διάδρομο Φιλαδέλφεια στο τέλος των πρώτων έξι εβδομάδων της εκεχειρίας. Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί στις συνομιλίες, δεν χρειάζεται να προσθέσετε άλλον».

«Δεν υπάρχει λογική σε αυτή την ψηφοφορία αυτή τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται επί του παρόντος σε (άλλα ζητήματα) και όχι στον Διάδρομο Φιλαδέλφεια», πρόσθεσε ο διευθυντής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο οποίος ηγήθηκε της ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας.

Ο Γκάλαντ είπε τότε στο υπουργικό συμβούλιο ότι αντιμετώπισαν μια επιλογή: να παραμείνουν στο διάδρομο ή να επιστρέψουν τους ομήρους.

«Αποφασίζετε να μείνετε στο Διάδρομο Φιλαδέλφεια. Είναι λογικό αυτό για εσάς; Υπάρχουν ζωντανοί (όμηροι) εκεί!». φώναξε ο Γκάλαντ.

Ο Ντέρμερ απάντησε, «Ο πρωθυπουργός μπορεί να κάνει ό,τι θέλει», με τον Γκάλαντ να αντιδρά: «Ο πρωθυπουργός μπορεί πράγματι να πάρει όλες τις αποφάσεις και μπορεί επίσης να αποφασίσει να σκοτώσει όλους τους ομήρους».

Σε αυτό το σημείο, άλλοι υπουργοί στην αίθουσα αντέδρασαν κατά του Γκάλαντ γιατί μίλησε στον πρωθυπουργό με τέτοιο τρόπο. Ο Γκάλαντ είπε στη συνέχεια στον Νετανιάχου ότι τελικά θα υποχωρούσε στις απαιτήσεις της Χαμάς ούτως ή άλλως.

Ο Νετανιάχου απάντησε ότι δεν υπακούει σε υπαγορεύσεις από κανέναν.

Ο Γκάλαντ κατηγόρησε το υπουργικό συμβούλιο ότι εγκαταλείπει τους ομήρους λαμβάνοντας την απόφαση, προσθέτοντας ότι θα την καταψηφίσει. «Λαμβάνετε μια απόφαση που, εάν η Χαμάς δεν την αποδεχθεί, σημαίνει ότι εγκαταλείπετε τους ομήρους.

Γύρισε πάλι στον πρωθυπουργό και ρώτησε: «Αν η Χαμάς σου θέσει το δίλημμα διάδρομος ή όμηροι, τι κάνεις;». Ο Νετανιάχου απάντησε ότι η επιτακτική ανάγκη να παραμείνει ο Ισραηλινός Στρατός στον διάδρομο είναι κρίσιμης σημασίας για το κράτος.

Ο Γκάλαντ είπε ότι όλα θα ήταν καλά αν ήταν μια απόφαση μεμονωμένη. Αλλά, ρώτησε, «τι γίνεται όταν διακυβεύονται 30 ζωές; Τι κάνεις;» Ο πρωθυπουργός είπε: «Μένω στον διάδρομο. Μόνο οι αποφασιστικές διαπραγματεύσεις θα αναγκάσουν τον [ηγέτη της Χαμάς] να αναδιπλωθεί».

Ένας υπουργός είπε στο δίκτυο Ynet ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες διαφωνίες μεταξύ των δυο, κανείς δεν υπερασπίστηκε τον Γκάλαντ το βράδυ της Πέμπτης, πιστεύοντας ότι είχε πάει πολύ μακριά στην κριτική του.

«Αυτή ήταν η πιο έντονη διαφωνία που μπορώ να θυμηθώ μεταξύ του Νετανιάχου και του Γκάλαντ», είπε ένας από τους υπουργούς. «Ο Νετανιάχου απομόνωσε εντελώς τον Γκάλαντ. Σε καταστάσεις όπως αυτές, ένας υπουργός Άμυνας μπορεί επίσης να φύγει».

Η ψηφοφορία οκτώ «ναι» προς ένα «όχι», με μία αποχή, φάνηκε συμβολική και στόχευε σε μεγάλο βαθμό στην περαιτέρω καταγραφή της στάσης του Ισραήλ στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, καθώς οι χάρτες είχαν ήδη υποβληθεί στη Χαμάς και στους μεσολαβητές Αίγυπτο, ΗΠΑ και Κατάρ.

Η εφημερίδα Israel Hayom ανέφερε την Παρασκευή ότι το περιεχόμενο της απόφασης στην πράξη απαιτεί από τον Ισραηλινό Στρατό να μειώσει σταδιακά την παρουσία του κατά μήκος του διαδρόμου κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου έξι εβδομάδων μιας πιθανής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, μέχρι το τέλος της οποίας θα υπάρχουν μόνο στρατιώτες σε παρατηρητήρια.

Ανώτερος αξιωματούχος είπε στην εφημερίδα ότι ακόμη και αν η παρουσία του Ισραήλ μειωθεί, το Ισραήλ θα διατηρήσει αποτελεσματικό έλεγχο του διαδρόμου, προσθέτοντας ότι η σταδιακή υποχώρηση θα ξεκινήσει μόνο όταν ο στρατός καταστρέψει όλες τις διασυνοριακές σήραγγες στην περιοχή και τοποθετήσει αισθητήρες ώστε να μπορεί να ανιχνεύσει την κατασκευή νέων σηράγγων.

«Σε κάθε περίπτωση, η προσέγγιση της περιμέτρου θα απαγορεύεται», είπε ο αξιωματούχος στην Israel Hayom.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v