ΗΠΑ: Σταθερός στο 2,5% ο πληθωρισμός (PCE) τον Ιούλιο

Στα ίδια επίπεδα ο ετήσιος πληθωρισμός με βάση τον δείκτη που παρακολουθεί η Fed. Στον πιο αργό φετινό ρυθμό η μέτρηση τριμήνου. Αύξηση 0,3% για το προσωπικό εισόδημα.

ΗΠΑ: Σταθερός στο 2,5% ο πληθωρισμός (PCE) τον Ιούλιο

O προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ήπιο ρυθμό ενισχύοντας το σχέδιο εκκίνησης στη μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Παράλληλα, οι δαπάνες των νοικοκυριών ενισχύθηκαν 0,4% τον Ιούλιο. 

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) παρέμεινε στο 2,5% σε ετήσια βάση, στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα και σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών. Ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022. 

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης αυξήθηκε 0,2%, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές. Τον Ιούνιο είχε σημειώσει άνοδο 0,1%. 

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 2,6% σε ετήσια βάση, στα ίδια επίπεδα που είχε καταγράψει τον προηγούμενο μήνα και έναντι πρόβλεψης 2,7%.

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,2%, σύμφωνα με τις προβλέψεις και στο ίδιο επίπεδο με τον προηγούμενο μήνα. 

Σε ετήσια βάση τριμήνου -μέτρηση που δίνει μια πιο ακριβή εικόνα της τροχιάς του πληθωρισμού- σημείωσε άνοδο 1,7%, στον πιο αργό ρυθμό φέτος.

Τον δομικό δείκτη παρακολουθεί η Fed για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής.

To προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,3% τον Ιούλιο αντί για 0,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τον Ιούνιο είχε κινηθεί 0,2% υψηλότερα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v