Πρώτη παρέμβαση της Κίνας μετά από δεκαετίες στην αγορά ομολόγων

Η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε trading στη δευτερογενή αγορά με στόχο να αποτρέψει τον κίνδυνο μιας κρίσης «τύπου Silicon Valley Bank». Στο επίκεντρο οι αποδόσεις ομολόγων.

Πρώτη παρέμβαση της Κίνας μετά από δεκαετίες στην αγορά ομολόγων

Η κινεζική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι άρχισε να κάνει συναλλαγές σε κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά τον Αύγουστο, σηματοδοτώντας την πρώτη άμεση παρέμβασή της εδώ και δεκαετίες για να αποτρέψει την απότομη πτώση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων στις αγορές χρέους της.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) ανακοίνωσε ότι αγόρασε απροσδιόριστη ποσότητα βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων από primary dealers και πούλησε μια παρτίδα μακροπρόθεσμων τίτλων, με αποτέλεσμα την καθαρή αγορά 100 δισ. Rmb (14 δισ. δολάρια) μέσα στο μήνα.

Η κίνηση, η οποία αναμενόταν από τον Ιούλιο, ακολούθησε την επανειλημμένη προειδοποίηση της PBoC ότι η πτώση των αποδόσεων - που κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές - δημιουργεί κίνδυνο να υπάρξουν απώλειες τύπου Silicon Valley Bank στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την Πέμπτη, η PBoC αγόρασε 400 δισ. Rmb κρατικών ομολόγων μακράς ημερομηνίας από το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας για να μετακυλήσει ομόλογα βραχύτερης ημερομηνίας λήξης, μια κίνηση που οι έμποροι ερμήνευσαν ως προετοιμασία για τη συνέχιση των παρεμβάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v