Δημοσκοπικό προβάδισμα Χάρις σε όλες τις κρίσιμες πολιτείες

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, υποψήφια των Δημοκρατικών, ηγείται ή ισοβαθμεί με τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο στις επτά πολιτείες που καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Δημοσκοπικό προβάδισμα Χάρις σε όλες τις κρίσιμες πολιτείες

Στις αποκαλούμενες swing states, τις πολιτείες δηλαδή που καθορίζουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, η μάχη Τραμπ-Χάρις αναμένεται να κριθεί στο νήμα. Πρόκειται για τις πολιτείες Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια, Αριζόνα και Νεβάδα.

Η δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult, που διεξήχθη στις κρίσιμες πολιτείες για τη μάχη των προεδρικών εκλογών μετά το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ περιόρισε ή ανέτρεψε το πλεονέκτημα του Ντόναλντ Τραμπ σε βασικά οικονομικά ζητήματα και καθιερώθηκε ως πιο αξιόπιστη από την αντίπαλό της για την προστασία των προσωπικών ελευθεριών.

«Ισορροπία δυνάμεων»

Αναλυτές μιλούν για «ευαίσθητη ισορροπία δυνάμεων». Η Κάμαλα Χάρις έχει διατηρήσει τη δυναμική που έφερε στον προεκλογικό αγώνα μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν και προηγείται ή ισοβαθμεί με τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ σε καθεμία από τις επτά πολιτείες που είναι πιθανό να αποφασίσουν πώς θα τελειώσει η κούρσα.

Η αντιπρόεδρος περιόρισε ή ανέτρεψε το πλεονέκτημα του Τραμπ σε βασικά οικονομικά ζητήματα και καθιερώθηκε ως πιο αξιόπιστη από την αντίπαλό της για την προστασία των προσωπικών ελευθεριών.

Η Χάρις προηγείται πλέον κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις επτά πολιτείες. Προηγείται με 1 μονάδα -μια στατιστική ισοπαλία- μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, μιας ομάδας στην οποία οι εκστρατείες και οι δημοσκόποι αρχίζουν να στρέφουν την προσοχή τους καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών. Το στατιστικό περιθώριο σφάλματος είναι 1 ποσοστιαία μονάδα στις επτά πολιτείες.

Σε σύγκριση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η Χάρις άνοιξε νέες δυνατότητες για μια νίκη, βάζοντας ξανά στο παιχνίδι τις κρίσιμες πολιτείες. Πουθενά δεν είναι πιο εντυπωσιακή η εικόνα από τη Βόρεια Καρολίνα, όπου η Χάρις έχει τώρα προβάδισμα 2 μονάδων. Κανένας υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία δεν κέρδισε εκεί από την εποχή του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και ο Τραμπ είχε προβάδισμα 10 μονάδων μόλις τον Απρίλιο.

Η αυξανόμενη παρουσία της Χάρις στη Βόρεια Καρολίνα ανάγκασε τους Ρεπουμπλικάνους να ξοδέψουν περισσότερα από 16 εκατ. δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις που υποστηρίζουν τον Τραμπ τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

Η πιο αμφίρροπη πολιτεία είναι η Αριζόνα. Στο Ουισκόνσιν, η Χάρις έχει πλέον ένα στατιστικά σημαντικό πλεονέκτημα 8 μονάδων.

Οικονομική εμπιστοσύνη

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι αντιλήψεις των ψηφοφόρων για την οικονομία δεν έχουν βελτιωθεί δραματικά από τότε που η Χάρις ανέλαβε την υποψηφιότητα στους Δημοκρατικούς. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εξακολουθεί να λέει ότι ήταν καλύτερα υπό τον Τραμπ.

Αλλά οι ψηφοφόροι φαίνεται λιγότερο πιθανό να θεωρήσουν τη Χάρις υπεύθυνη για τις οικονομικές ανασφάλειες που ταλαιπώρησαν τον Μπάιντεν. Με διαφορά 7 μονάδων, οι ψηφοφόροι στις κρίσιμες πολιτείες Swing State εμπιστεύονται τη Χάρις έναντι του Τραμπ για να βοηθήσει τη μεσαία τάξη.

Σε αρκετά οικονομικά πεδία, η Χάρις μείωσε το πλεονέκτημα του Τραμπ ή ακόμη και διεκδίκησε την κορυφή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v