Γιατί παρακρατεί $5 εκατ. για κάθε F-35 το αμερικανικό Πεντάγωνο

Ξεπάγωσε τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά θα αποπληρώσει την κατασκευάστρια Lockheed Martin μόνο εφόσον πιστοποιηθούν ως πλήρως αξιόμαχα, μέχρι τελευταίας κεραίας.

Γιατί παρακρατεί $5 εκατ. για κάθε F-35 το αμερικανικό Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο παρακρατεί 5 εκατ. δολάρια από τη Lockheed Martin για κάθε αεροσκάφος F-35 που δεν διαθέτει ακόμη προηγμένο υλικό και λογισμικό ώστε να πληροί τις τελευταίες προδιαγραφές, ανέφεραν το γραφείο προγράμματος F-35 του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας και η κατασκευάστρια εταιρεία.

«Έχουμε συντονίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις με τη Lockheed Martin», ανέφερε στο Bloomberg το αρμόδιο γραφείο του Πενταγώνου. «Περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος παρακρατούνται και θα αποδεσμευτούν μόλις παραδοθούν σε πλήρη η ικανότητα μάχης».

Η ανακοίνωση δίνει σε επενδυτές, αναλυτές και φορολογούμενους μια αίσθηση του κινήτρου σε μετρητά που διακυβεύεται για τον Νο. 1 αμυντικό εργολάβο, ωστόσο καμία από τις δύο πλευρές δεν αποκάλυψε πόσα αεροπλάνα υπόκεινται σε παρακράτηση.

Η Lockheed προγραμματίζει την παράδοση 75 έως 110 αεροσκαφών έως τις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, τα 5 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροπλάνο δεν θα αποδεσμευτούν παρά μόνο μόλις καταστεί πλήρως συμβατό το λογισμικό και ο εξοπλισμός τους, μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Εξίσου, η Lockheed ανέφερε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ότι το Πεντάγωνο παρακρατεί μέρος των τελικών πληρωμών για παράδοση αεροσκαφών έως ότου πιστοποιηθούν σε πλήρη αναβαθμισμένη ικανότητα μάχης ως προς το υλικό και το λογισμικό τους (TR-3). 

Η Lockheed πρόσθεσε ότι «κάνει σημαντικές επενδύσεις σε εργαστήρια ανάπτυξης και ψηφιακές υποδομές».

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποφάσισε τον Ιούλιο ότι θα μπορούσαν να επαναληφθούν οι παραδόσεις των μαχητικών αεροσκαφών, μετά από έναν χρόνο διακοπής, αφού προηγηθούν βελτιώσεις. Δεκαοκτώ αεροπλάνα παραδόθηκαν στις 19 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v