Ευρωκοινοβούλιο: Επιτελάρχη τον... γαμπρό της διόρισε η Μέτσολα

Στην κορυφαία θέση του γραφείου της προέδρου ο Μάθιου Ταμπόνε, συνεργάτης της για χρόνια βέβαια, προτού παντρευτεί την αδερφή της. Κριτική για νεποτισμό.

Ευρωκοινοβούλιο: Επιτελάρχη τον... γαμπρό της διόρισε η Μέτσολα

Επικεφαλής προσωπικού στο γραφείο της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα διορίστηκε ο γαμπρός της.

Ο Μάθιου Ταμπόνε, ο οποίος ξεκίνησε να εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη Μέτσολα το 2013, διαδέχεται τη Λετίσια Ζουλέτα ντε Ρεάλες Ανσάλντο, η οποία αναλαμβάνει διευθύντρια επί των σχέσεων του Ευρωπαϊκού με τα εθνικά κοινοβούλια.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής του Εργατικού Κόμματος Άλεξ Άγκιους Σαλίμπα περιέγραψε την κίνηση του Μετσόλα ως «αχαλίνωτο νεποτισμό». Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανήκει στο αντίπαλο Εθνικό Κόμμα της χώρας.

Ο Tαμπόνε είναι στενός συνεργάτης της Μέτσολα εδώ και χρόνια. Αφού ξεκίνησε η συνεργασία τους, το 2015 παντρεύτηκε την αδερφή της, προτού η Μέτσολα αναδειχθεί σε πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από τα τέλη του 2022 φημολογούνταν ότι ο Tαμπόνε προωθείται για επιτελάρχης της Μέτσολα, που είναι η κορυφαία θέση στο γραφείο της. Όμως, εν μέσω κορύφωσης του Qatargate, η πρόεδρος απέφυγε την κίνηση.

Το φθινόπωρο του 2022, ο Aλεσάντρο Τσοκέτι προήχθη από επικεφαλής του προσωπικού της στην ισχυρή θέση του γενικού γραμματέα του Κοινοβουλίου, επικεφαλής της εκτεταμένης γραφειοκρατίας του θεσμού.

Ο προηγούμενος γενικός γραμματέας Κλάους Βέλε, για 13 χρόνια στο πόστο, διαμόρφωσε από κει ένα κέντρο εξουσίας που επηρέαζε τα πάντα, από την ατζέντα του Κοινοβουλίου μέχρι το ποιος κατείχε τις κορυφαίες θέσεις, γράφει το Politico. 

Ως στενός συνεργάτης της Mέτσολα, ο Τσοκέτι ήταν ο ευνοούμενος για να αναλάβει το πανίσχυρο αξίωμα, παρόλο που κατηγορήθηκε για... ρουσφέτια, προκειμένου να εξασφαλίσει πολιτική υποστήριξη και να κρατήσει τη θέση το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - την οποία προφανώς διεκδικούσαν κι άλλοι.

Η Μέτσολα και το κεντροδεξιό ΕΛΚ επιμένουν ωστόσο ότι η διαδικασία ήταν καθαρή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v