Στο 2% υποχωρεί ο γερμανικός πληθωρισμός τον Αύγουστο

Ωθηση από τις τιμές ενέργειας, που μειώθηκαν 5,1% σε ετήσια βάση. Αντίθετα, οι τιμές των υπηρεσιών σκαρφάλωσαν 3,9%. Το χαμηλότερο ποσοστό από το 2021.

Στο 2% υποχωρεί ο γερμανικός πληθωρισμός τον Αύγουστο

Στο 2,0% υποχώρησε ο (εναρμονισμένος) γερμανικός πληθωρισμός τον Αύγουστο χάρη στις χαμηλότερες τιμές ενέργειας, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν σήμερα Πέμπτη (CPI 1,9%).

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μέτρηση 2,3% για τον Αύγουστο, μετά από ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 2,6% τον Ιούλιο, με βάση στοιχεία εναρμονισμένα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το 2021, ενισχύοντας το σενάριο για νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, γράφει το Bloomberg.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν στο 2,8% τον Αύγουστο.

Τον ίδιο μήνα, οι τιμές ενέργειας στη Γερμανία μειώθηκαν 5,1% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αντίθετα, οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκε με ποσοστό 3,9%.

Οι οικονομολόγοι δίνουν μεγάλη προσοχή στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας, καθώς η χώρα δημοσιεύει στοιχεία πριν από την αντίστοιχη δημοσιοποίηση στοιχείων για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, που αναμένεται αύριο Παρασκευή.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αναμένεται στο 2,2% τον Αύγουστο, από 2,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v