Γυρίζουν την πλάτη στα ηλεκτρικά Ι.Χ. οι Ευρωπαίοι

Καθώς οι χώρες αποσύρουν τα οικονομικά κίνητρα για την αγορά τους, οι καταναλωτές προσαρμόζονται. Παγωμένες οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην αγορά της Γηραιάς Ηπείρου.

Γυρίζουν την πλάτη στα ηλεκτρικά Ι.Χ. οι Ευρωπαίοι

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη ήταν σχεδόν αμετάβλητες τον Ιούλιο, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα αποδυναμώθηκε περαιτέρω στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της περιοχής.

Οι ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων αυξήθηκαν μόλις 0,4% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, φτάνοντας τις 1,03 εκατομμύρια μονάδες τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν σε χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμιστεί η βουτιά κατά 37% στη Γερμανία.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων μειώνονται εδώ και μήνες στην Ευρώπη, εν μέρει λόγω της μείωσης των οικονομικών κινήτρων από τις κυβερνήσεις για την αγορά αυτοκινήτων με μπαταρίες, σημειώνει το Bloomberg. Η Γερμανία τερμάτισε ξαφνικά τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η μείωση της ζήτησης οδηγεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες να περιορίσουν και να επιβραδύνουν τα σχέδια για εγκατάλειψη του κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η Volkswagen AG επιδιώκει βαθύτερες περικοπές κόστους πέρα από το ενδεχόμενο κλείσιμο εργοστασίου EV της Audi κοντά στις Βρυξέλλες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστή στην Ευρώπη, είδε τα κέρδη να μειώνονται στο μισό το πρώτο εξάμηνο.

Η Mercedes-Benz περιόρισε επίσης τις προβλέψεις για το περιθώριο κέρδους τη φετινή χρονιά, ενώ δηλώνει ότι η μετάβαση από τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης θα διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή αγορά EV περιπλέκονται περαιτέρω από τις εμπορικές εντάσεις με την Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε το Πεκίνο ότι επιδοτεί άδικα τη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ανακοίνωσε πρόσθετους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από τη χώρα. Αναμένεται να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο.

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV) αντιστοιχούσε το 13,6% των συνολικών πωλήσεων τον περασμένο μήνα, από 14,5% πέρυσι. Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων με φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 8,4%, ενώ στα πετρελαιοκίνητα η πτώση ήταν 11%. Τα υβριδικά ήταν ο μεγάλος κερδισμένος, με τις πωλήσεις να σημειώνουν άλμα 24%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v