Ισραηλινή επιχείρηση «τύπου Γάζα» στη Δυτική Οχθη

Τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, σε μια από τις μεγαλύτερες επιδρομές των τελευταίων μηνών. Για αυτοάμυνα κάνουν λόγοι οι IDF.

Ισραηλινή επιχείρηση «τύπου Γάζα» στη Δυτική Οχθη

Σε εκτεταμένη επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιους και αποκλείοντας έναν μεγάλο καταυλισμό προσφύγων στην πόλη Τζενίν, στα βόρεια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, με τεθωρακισμένα, μπουλντόζες και πεζικό, περικύκλωσαν τον καταυλισμό, εστία για τους Παλαιστινιακούς μαχητές. Οι κάτοικοι μιλούν για παρουσία ελεύθερων σκοπευτών και χρήση drones, ενώ κατά διαστήματα διεξάγονταν μάχες, σε μια από τις μεγαλύτερες εισβολές σε παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης εδώ και μήνες, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) πραγματοποίησε επίσης τουλάχιστον δύο επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Τουλκαρέμ, μεταξύ άλλων εναντίον σπιτιού στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς. Οι ισραηλινές επιθέσεις με drones έχουν γίνει ολοένα και πιο συνηθισμένο φαινόμενο στη Δυτική Όχθη, έχοντας επιφέρει τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, που μαίνεται στη Γάζα από περασμένο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι από το χτύπημα στην Τουλκαρέμ σκοτώθηκαν πέντε άνδρες που κατασκεύαζαν εκρηκτικά, συμπεριλαμβανομένου ενός που αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο ανταλλαγής ομήρων με κρατουμένους τον Νοέμβριο.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε άλλη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά αυτοκινήτου λίγα χιλιόμετρα νότια της Τζενίν, παλαιστινιακής πόλης που έχει δεχθεί πολλές φορές ισραηλινές επιδρομές τους τελευταίους μήνες.

Δύο κάτοικοι της Τζενίν είπαν στους Financial Times ότι ο καταυλισμός τους είχε αποκλειστεί από ισραηλινά τεθωρακισμένα και ότι ακούγονταν drones. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι απέκλεισε περιοχές.

Αξιωματούχος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, μιλώντας τηλεφωνικά, είπε ότι τουλάχιστον δώδεκα τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με τραύματα από σφαίρες, ενώ άλλοι έχουν παγιδευτεί καθώς τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να εισέλθουν στον αποκλεισμένο προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι βρισκόταν στα «πρώτα στάδια» της επιχείρησης, ενεργώντας σε αυτοάμυνα για να αποτρέψει επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων.

Ο Ναντάβ Σοσάνι, εκπρόσωπος των IDF, συνέδεσε τις επιδρομές με τη συνολική προσπάθεια να αποτραπεί η ιρανική χρηματοδότηση Παλαιστίνιων μαχητών. Είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει τα περί εκκένωσης της Τζενίν, μέτρο που υποστήριξε χθες Τετάρτη ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένες επιδρομές στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια του 10μηνου πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, επιχειρώντας να καταστείλει την αυξανόμενη μαχητική δραστηριότητα της ισλαμιστικής οργάνωσης. Η Χαμάς έχει αυξήσει τη δημοτικότητά της μεταξύ των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, την οποία διοικεί η κοσμική Φατάχ, αντίπαλος της Χαμάς.

Τουλάχιστον 600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τον Οκτώβριο, εκ των οποίων 11 από ένοπλους Εβραίους εποίκους και οι υπόλοιποι από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Τουλάχιστον 30 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη την ίδια περίοδο, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v