Μπανγκλαντές: Η προσωρινή κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση λειτουργίας ισλαμικού κόμματος

Η κυβέρνηση της πρώην πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα είχε απαγορεύσει το κόμμα Τζαμάατ-ε-Ισλάμι βάσει ενός αντιτρομοκρατικού νόμου, κατηγορώντας το ότι πυροδότησε φονική βία στη διάρκεια των υπό την ηγεσία των φοιτητών διαδηλώσεων.

Μπανγκλαντές: Η προσωρινή κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση λειτουργίας ισλαμικού κόμματος

Η προσωρινή κυβέρνηση του Μπανγκλαντές ήρε σήμερα την απαγόρευση λειτουργίας του κυριότερου ισλαμικού κόμματος της χώρας και σχετιζομένων με αυτό οργανώσεων, λέγοντας ότι δεν βρήκε στοιχεία που να τεκμηριώνουν την εμπλοκή του σε "τρομοκρατικές δραστηριότητες".

Η κυβέρνηση της πρώην πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα είχε απαγορεύσει το κόμμα Τζαμάατ-ε-Ισλάμι βάσει ενός αντιτρομοκρατικού νόμου, κατηγορώντας το ότι πυροδότησε φονική βία στη διάρκεια των υπό την ηγεσία των φοιτητών διαδηλώσεων που εξελίχθηκαν σε εξέγερση εναντίον της Χασίνα, αναγκάζοντάς την να παραιτηθεί και να διαφύγει στην Ινδία στις 5 Αυγούστου.

Κοινοποίηση στην επίσημη εφημερίδα από την προσωρινή κυβέρνηση που αντικατέστησε εκείνην της Χασίνα ανέφερε πως δεν υπάρχει "κάποιο ειδικό στοιχείο περί ανάμιξης του Τζαμάατ" και συνδεόμενων με αυτό οργανώσεων "σε τρομοκρατικές δραστηριότητες".

Το κόμμα αρνήθηκε ότι πυροδότησε τη βία και είχε καταδικάσει την απαγόρευσή του χαρακτηρίζοντάς την "παράνομη, εξωδικαστική και αντισυνταγματική".

Το Τζαμάατ δεν μπόρεσε να συμμετάσχει σε εκλογές στο Μπανγκλαντές μετά την απόφαση δικαστηρίου το 2013 που έκρινε ότι η εγγραφή του ως πολιτικό κόμμα δεν συνάδει με το κοσμικό Σύνταγμα του Μπανγκλαντές.

Ο Σισίρ Μονίρ, δικηγόρος του κόμματος, δήλωσε πως θα υποβάλει αίτημα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στο Ανώτατο Δικαστήριο για αποκατάσταση της εγγραφής του ως πολιτικό κόμμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v