Βέτο της Μαδρίτης σε ουγγρική επένδυση στον σιδηροδρομικό τομέα

Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να μπλοκάρει τη δημόσια προσφορά επικαλούμενη λόγους "εθνικής ασφάλειας".

Βέτο της Μαδρίτης σε ουγγρική επένδυση στον σιδηροδρομικό τομέα

Η ισπανική κυβέρνηση πρόβαλε σήμερα το βέτο της, επικαλούμενη την «εθνική ασφάλεια» της χώρας, σε μια δημόσια προσφορά εξαγοράς μετοχών που επιχείρησε μία ουγγρική εταιρεία, η οποία συνδέεται με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, προς την ισπανική κατασκευάστρια τρένων Talgo.

Ο Όρμπαν, η χώρα του οποίου ασκεί από την 1η Ιουλίου—και για ένα διάστημα 6 μηνών, την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δεν έχει ποτέ κρύψει τις στενές σχέσεις του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο επισκέφθηκε στις αρχές Ιουλίου, προκαλώντας την οργή των Βρυξελλών.

Βασιζόμενη σε έναν πρόσφατο νόμο που στοχεύει να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ισπανίας μπροστά στις ξένες επενδύσεις σε ευαίσθητους τομείς, η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να μπλοκάρει τη δημόσια προσφορά για την απόκτηση τίτλων που είχε υποβάλει ο ουγγρικός όμιλος Ganz Mavag Europe Private Limited προς την Talgo, βασική πάροχο της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων Renfe, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της Ισπανίας σε ένα δελτίο Τύπου.

Η απόφαση ελήφθη σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε μετά τις θερινές διακοπές, με την κυβέρνηση να εκτιμά, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ότι το να επιτραπεί αυτή η επιχείρηση «θα οδηγούσε σε κινδύνους για την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη».

Το υπουργείο δεν εξηγεί τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την άρνηση, διευκρινίζοντας απλά ότι η πληροφορία στην οποία βασίζεται η απόφαση χαρακτηρίστηκε «εμπιστευτική» από το υπουργικό συμβούλιο.

Οι φήμες για ένα κυβερνητικό βέτο ολοένα και πύκνωναν νωρίτερα το πρωί, όταν η ισπανική επιτροπή ελέγχου της κεφαλαιαγοράς (CNMV) ανακοίνωνε ότι η διαπραγμάτευση της Talgo στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης ανεστάλη εν αναμονή σημαντικών πληροφοριών σχετικά με το εγχείρημα αυτό.

Λίγα λεπτά αργότερα, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας θα επιβεβαίωνε το κυβερνητικό βέτο.

Το υπουργικό συμβούλιο, διευκρινίζεται στο δελτίο Τύπου, αποφάσισε «να μην επιτρέψει την άμεση ξένη επένδυση στην Talgo S.A. εκ μέρους της Ganz Mavag Europe Private Limited, για λόγους προστασίας των στρατηγικών συμφερόντων και της εθνικής ασφάλειας της Ισπανίας».

«Για την κυβέρνηση, η Talgo είναι μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση σε έναν τομέα κλειδί για την οικονομική ασφάλεια, την εδαφική συνοχή και τη βιομηχανική ανάπτυξη της Ισπανίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Μαδρίτη επικαλέστηκε την «ασπίδα της κατά μιας δημόσιας προσφοράς εξαγοράς», που έχει αναπτύξει από τις αρχές της κρίσης Covid-19 και η οποία καθιστά υποχρεωτικό το πράσινο φως του Κράτους προτού ξένα συμφέροντα μπορέσουν να αποκτήσουν άνω του 10% μιας ισπανικής επιχείρησης που κρίνεται υψηλής προτεραιότητας.

Η κυβέρνηση του Σάντσεθ είχε διατυπώσει τους φόβους της από την ανακοίνωση, στις αρχές Μαρτίου, της Talgo ότι η εταιρεία είχε δεχθεί προσφορά εξαγοράς του 100% του κεφαλαίου της εκ μέρους αυτής της ουγγρικής εταιρείας.

Από μέρους της, η Talgo είχε εκφράσει «μια ευνοϊκή προκαταρκτική γνώμη» για την επιχείρηση αυτή λαμβάνοντας υπόψη την τιμή των πέντε ευρώ ανά μετοχή που είχε προσφέρει η ουγγρική κοινοπραξία, μια τιμή που είχε κριθεί «ελκυστική προς τους μετόχους».

Όμως, τα ισπανικά ΜΜΕ είχαν αμέσως επισημάνει ότι η Ganz Mavag Europe Private Ltd ήταν μια κοινοπραξία που αποτελείτο από τον όμιλο Magyar Vagon και το ουγγρικό κρατικό ταμείο Corvinus Zrt, που ελέγχει η κυβέρνηση της Βουδαπέστης.

Στο δελτίο Τύπου του ισπανικού υπουργείου Οικονομίας δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτό το σημείο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v