Σε υψηλό 9 μηνών το ρεύμα στην Ιταλία

Αυξάνεται η ζήτηση λόγω ζέστης και ανηφορίζει η τιμή λόγω εξάρτησης από το φυσικό αέριο και ελλείψει ανανεώσιμων πηγών. Κοντά στα 250 ευρώ σε επίπεδο ώρας. Σε υπερδιπλάσιο επίπεδο σε σχέση με τη Γαλλία.

Σε υψηλό 9 μηνών το ρεύμα στην Ιταλία

Οι τιμές της ιταλικής ηλεκτρικής ενέργειας σκαρφάλωσαν σε υψηλό εννέα μηνών, καθώς η ζήτηση αυξάνεται και η χώρα παραμένει εξαρτημένη από το φυσικό αέριο.

Η ζήτηση σήμερα Τρίτη αναμένεται να κορυφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της Terna SpA. Οι θερμοκρασίες στη χώρα είναι περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Οι τιμές του ρεύματος έφτασαν έτσι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2023, πλησιάζοντας τα 250 ευρώ σε επίπεδο ώρας, καθώς αναμένεται κορύφωση της κατανάλωσης με τη χρήση κλιματιστικών, σύμφωνα με στοιχεία του Ιταλικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η εξάρτηση της Ιταλίας από το φυσικό αέριο εκθέτει τη χώρα σε αυξήσεις τιμών που μετριάζονται σε άλλα μέρη της Ευρώπης, όπου έχει κερδίσει έδαφος η ηλιακή και αιολική παραγωγή. Οι μέσες τιμές τον Ιούλιο στη χώρα αυξήθηκαν σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι τιμές επόμενης μέρας στην Ιταλία ήταν κατά μέσο όρο 127 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο, υπερδιπλάσιες από το αντίστοιχο συμβόλαιο στη γειτονική Γαλλία. Η τιμή στην Ιταλία για αύριο Τετάρτη διαμορφώθηκε σε 143,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 89,40 ευρώ στη Γαλλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v