Δεύτερη μέρα σφυροκοπά η Ρωσία ουκρανικές ενεργειακές υποδομές

Μαζικές επιθέσεις με drones αλλά και πυραύλους στοχεύουν μονάδες παραγωγής ρεύματος και συναφείς υποδομές σε όλη τη χώρα. Μπλακ άουτ σε πολλές πόλεις.

Δεύτερη μέρα σφυροκοπά η Ρωσία ουκρανικές ενεργειακές υποδομές

Η Ρωσία έχει βάλει στο στόχαστρο την Ουκρανία με ένα νέο κύμα επιθέσεων, μία μόλις ημέρα μετά από μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιθέσεις της από την έναρξη του πολέμου.

Συναγερμοί ακούστηκαν, καθώς ουκρανοί παρατηρητές εντόπισαν ρωσικά αεροσκάφη να εκτοξεύουν υπερηχητικούς πυραύλους. Έχουν επίσης αναφερθεί μαζικές επιθέσεις με drone. Οι δυνάμεις αεράμυνας της Ουκρανίας λένε ότι ολόκληρη η χώρα απειλείται από επίθεση με βαλλιστικά όπλα, μεταδίδει το BBC.

Δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας χρησιμοποιήθηκαν για να χτυπήσουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και συναφείς υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Κίεβου, του Λβιβ και των περιοχών Χάρκοβο και Οδησσό.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα και δεκάδες τραυματίστηκαν καθώς περισσότερες από τις μισές περιοχές της Ουκρανίας δέχθηκαν επίθεση από drones και πυραύλους.

Οι υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας επλήγησαν προκαλώντας μπλακ άουτ σε πολλές πόλεις, ενώ επηρεάστηκε και η παροχή νερού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις επιθέσεις «εξωφρενικές», λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι καταδίκασε «τις "δειλές" επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ρωσίας σε μη στρατιωτικές υποδομές».

Τρεις άνθρωποι είναι ήδη γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους στον τελευταίο γύρο επιθέσεων. Ένα κτίριο μη στρατιωτικής υποδομής χτυπήθηκε αργά τη Δευτέρα στην ανατολική πόλη Kryvyi Rih, σκοτώνοντας δύο. Αρκετοί άνθρωποι αγνοούνται. Και ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Zaporizhzhia, Ivan Fedorov, δήλωσε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε και ένας άνδρας και μια γυναίκα τραυματίστηκαν στην πόλη Zaporizhzhia.

Ο τοπικός αξιωματούχος Yevhen Sytnychenko ανέφερε τους θανάτους, λέγοντας ότι σπίτια, καταστήματα και οχήματα υπέστησαν ζημιές στο περιστατικό. Το Kryvyi Rih είναι η πόλη καταγωγής του προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι.

Οι τελευταίες επιθέσεις θεωρούνται ως προσπάθεια της Μόσχας να επανακτήσει τον έλεγχό της στη σύγκρουση μετά τα πρόσφατα κέρδη της Ουκρανίας σε εδάφη στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Η Ρωσία στοχεύει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας από νωρίς στην ευρείας κλίμακας εισβολή της, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Τους τελευταίους μήνες έχει ανανεώσει τις επιθέσεις στο ενεργειακό δίκτυο, προκαλώντας συχνές διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα.

Τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, να αλλάξουν τους κανόνες και να αφήσουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να χτυπήσει βαθύτερα μέσα στη Ρωσία. Η Ουκρανία επιτρέπεται να χρησιμοποιεί ορισμένα δυτικά όπλα για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας - αλλά όχι όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Ζελένσκι είπε ότι «θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για να προστατεύσουμε ζωές» εάν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις συνεργαστούν με την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v