Διπλασιάστηκαν οι τιμές μετάλλων για τσιπ

Φόβοι για ελλείψεις προηγμένων τσιπ και στρατιωτικού οπτικού υλικού. Η Κίνα έχει φρενάρει τις εξαγωγές υλικών που χρειάζονται για την παραγωγή τους.

Διπλασιάστηκαν οι τιμές μετάλλων για τσιπ

Οι κινεζικοί εξαγωγικοί περιορισμοί σε ζωτικής σημασίας υλικά ημιαγωγών χτυπούν τις αλυσίδες εφοδιασμού και υποδαυλίζουν τους φόβους για ελλείψεις στη δυτική παραγωγή προηγμένων τσιπ και στρατιωτικού οπτικού υλικού.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι περιορισμοί του Πεκίνου στις αποστολές γερμανίου και γαλλίου, τα οποία χρησιμοποιούνται σε τσιπ και εξαρτήματα στρατιωτικού και επικοινωνιακού εξοπλισμού, οδήγησαν σε σχεδόν διπλάσια αύξηση των τιμών των ορυκτών αυτών στην Ευρώπη κατά το τελευταίο έτος.

Η Κίνα καθιέρωσε τους περιορισμούς πέρυσι, καθώς, όπως λέει, διασφαλίζουν την «εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντά της», ως απάντηση στους ελέγχους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στις πωλήσεις προηγμένων τσιπ και εξοπλισμού κατασκευής τσιπ.

Οι περιορισμοί και οι επακόλουθοι έλεγχοι των εξαγωγών ανέδειξαν την κυριαρχία του Πεκίνου στην παγκόσμια προμήθεια δεκάδων κρίσιμων πόρων.

Η χώρα παράγει το 98% της παγκόσμιας προσφοράς γαλλίου και το 60% του γερμανίου, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v