Ουγκάντα: Χωρίς νερό έμειναν 8.000 κρατούμενοι σε μια από τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας

Στις 13 Αυγούστου η εθνική εταιρεία υδάτων σταμάτησε να παρέχει νερό στη φυλακή επειδή οι απλήρωτοι λογαριασμοί είχαν φτάσει τα 4,8 εκατομμύρια δολάρια.

Ουγκάντα: Χωρίς νερό έμειναν 8.000 κρατούμενοι σε μια από τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας

Μία από τις μεγαλύτερες φυλακές της Ουγκάντας έχει μείνει χωρίς νερό εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, επειδή οι αρχές δεν πλήρωσαν τον λογαριασμό, ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπεύθυνοι του σωφρονιστικού καταστήματος.

Η φυλακή υψίστης ασφαλείας της Λουζίρα, στα προάστια της πρωτεύουσας Καμπάλα, φιλοξενεί περισσότερους από 8.000 κρατουμένους, άνδρες και γυναίκες και απασχολεί 2.600 υπαλλήλους, σύμφωνα με τα αρχεία του Κοινοβουλίου της Ουγκάντας.

Στις 13 Αυγούστου η εθνική εταιρεία υδάτων σταμάτησε να παρέχει νερό στη φυλακή επειδή οι απλήρωτοι λογαριασμοί είχαν φτάσει τα 4,8 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 4,2 εκατ. ευρώ), ανέφερε ο εκπρόσωπος της φυλακής, ο Φρανκ Μπάινε. Δεν διευκρίνισε ωστόσο για πόσο καιρό δεν πληρώνονταν οι λογαριασμοί.

Για να επιλυθεί το πρόβλημα έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ της σωφρονιστικής υπηρεσίας, των υπουργείων Οικονομικών και Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και της εταιρείας υδάτων.

Ο Μπάινε είπε ότι η φυλακή εξαρτάται πλέον από το νερό που μεταφέρεται εκεί με υδροφόρες.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης σε μια χώρα που κυβερνάται με σιδηρά πυγμή από το 1986 από τον πρόεδρο Γιοουέρι Μουσέβενι. «Πώς μπορεί να κόπηκε το νερό στη φυλακή της Λουζίρα; Ασχολείται η κυβέρνηση με τις υποθέσεις της χώρας;» είπε ο αντιφρονών Φράνσις Ζάακε, χαρακτηρίζοντας «εθνική ντροπή» την κατάσταση.

Η φυλακή της Λουζίρα κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς τη δεκαετία του 1920 και εδώ και πολλά χρόνια το κτίριο είναι σε κακή κατάσταση. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κρατούμενοι μένουν χωρίς νερό. Το 2017 η υδροδότηση διακόπηκε και πάλι, επίσης επειδή δεν είχε πληρωθεί ο λογαριασμός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v